Minister Schippers overleeft motie van Wantrouwen

Array

De PVV en de SP hebben geen vertrouwen meer in minister Edith Schippers (Volksgezondheid).
De PVV-fractie in de Tweede Kamer diende  bij het debat over zorgfraude een motie van wantrouwen in tegen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) em kreeg daarbij de steun van de SP. De PVV beschuldigt Schippers van ‘gladde praatjes’ en gelooft niet dat zij de zorgfraude adequaat kan aanpakken. Volgens Klever heeft Schippers de omvang van deze fraude onderschat. Klever stelt dat mensen al jaren te veel premie betalen en dat het eigen risico omhoog is gegaan terwijl Schippers op de hoogte was van de fraude. Die zorgpremie zou omlaag kunnen als de fraude wordt aangepakt en het geld dat daar nu omgaat, wordt teruggehaald.

De steun van de SP voor de motie is opmerkelijk maar de motie is wel verworpen.

schippers vwsOok Renske Leijten (SP) reageerde erg kritisch op Schippers. Leijten wil samen met GroenLinks een parlementaire enquête naar de fraude in de zorg, zo liet ze woensdag al weten. Schippers probeerde er eerder in het debat samen met de andere bewindslieden nog alles aan te doen om de Kamer gerust te stellen.

Schippers stelde in het debat de ernst van de fraude in de zorg niet ‘stelselmatig te onderschatten’, zoals haar wel door de SP werd verweten.De omvang van de zorgfrause is voor de minister nog onduidelijk. Nog dit jaar worden resultaten van een onderzoek hiernaar verwacht.  Volgens Schippers wordt er vaak vanuit gegaan dat tien procent van de uitgaven aan de zorg verdwijnt in de zakken van fraudeurs, maar dat het nog onduidelijk is of dit wel klopt.

Schippers stelde in de aanpak tegen de fraude te vinden dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de fraudeurs in de zorg met naam en toenaam moet gaan noemen. Ook gaat ze bekijken of de sancties op fraudeurs wel streng genoeg zijn. Staatssecretaris Martin van Rijn liet weten 22 extra fraudeopspeurders in te zetten. En ook Ivo Opstelten (Justitie) deed er alles aan om te laten zien dat de regering de fraude serieus neemt.

Volgens Opstelten werken het Openbaar Ministerie, de FIOD en de NZa, ondanks kritische noten vanuit de Kamer, juist nauw samen bij verdenkingen van fraude. Hij beloofde de Kamer binnen twee weken een overzicht van lopende onderzoeken. Momenteel wordt onder toezicht van de NZa onderzoek gedaan naar de fraude. In een poging de fraude in de zorg te beteugelen, zei Schippers, op verzoek van verschillende partijen in de Kamer, wel toe dat patiënten al vanaf begin volgend jaar meer inzicht moeten krijgen in de rekeningen die huisartsen en ziekenhuizen aan verzekeraars sturen. Op die manier kunnen ze zelf controleren of deze rekeningen wel kloppen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen