Nederlandse urine Moeders voor Moeders uitsluitend gebruikt voor humane vruchtbaarheidsbehandeling

0
277

In de Volkskrant van maandag 27 mei is het artikel “Farmaceut misleidde zwangeren” verschenen waarbij wordt ingegaan op het inzamelingsprogramma van de urine van zwangere vrouwen door MSD. De hormonen in deze urine vormen de grondstof voor een geneesmiddel dat wordt ingezet bij de vruchtbaarheidsbehandeling van vrouwen. Zowel in Brazilië als in Nederland bestaat er zo’n inzamelingsprogramma. In Nederland heet dat programma Moeders voor Moeders.

De urine die in Nederland via het Moeders voor Moeders programma wordt ingezameld wordt uitsluitend gebruikt voor het maken van de vruchtbaarheidsbehandeling voor vrouwen. Er gaat dus geen urine naar de productie van diergeneesmiddelen. Dat geldt ook al enige jaren voor het programma zoals het nu in Brazilië loopt. Door het artikel zou wellicht de indruk kunnen worden gewekt dat dit wel het geval is. Door het artikel zou wellicht de indruk kunnen worden gewekt dat dit wel het geval is.