CIRO-aanpak obese COPD patiënten

Array

longenDe geïndividualiseerde aanpak van obesitas bij patiënten met COPD door CIRO+, expertisecentrum voor chronisch longfalen in Horn, kreeg tijdens het congres van de American Thoracic Society (ATS) in Philadelphia veel aandacht. Longarts dr. Franssen van CIRO werd na afloop van zijn lezing over dit onderwerp gevraagd deze aanpak voor de camera toe te lichten.

Internationale aandacht voor aanpak van obesitas bij COPD door CIRO+ op Amerikaans longcongres
“De wereldwijde toename van obesitas heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met longziekten zoals chronisch obstructieve longziekten (COPD). De overmatige vetmassa leidt tot een hogere zuurstofbehoefte, meer kortademigheid en een sterke beperking van het functioneren”, aldus dr. Franssen. “Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat vetweefsel een belangrijke rol speelt in het ziektebeloop van COPD patiënten en in het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met COPD.”

Een vijfde
Bijna 20% van de patiënten verwezen naar CIRO+ voor een interdisciplinair longrevalidatie programma heeft obesitas. Dr. Franssen:  “Beter inzicht in het complex samenspel tussen de werking van onze longen, de hormonale werking van het vetweefsel en interacties met andere organen zoals het hart- en vaatstelsel en het botweefsel biedt nieuwe mogelijkheden voor verbetering van kwaliteit van leven en overleving voor COPD patiënten. CIRO+ biedt voor deze patiënten een optimale gepersonaliseerde aanpak met aandacht voor de interactie  tussen m.n. buikvet en de verschillende orgaansystemen. Desondanks is er nog veel onderzoek nodig op dit gebied. CIRO+ werkt voor verdere verbetering van haar aanpak daarom samen met onderzoekscentra in de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Amerika.”

Klik hier voor het interview met dr. Franssen dat maakt deel uit van een serie korte videoprogramma’s over de belangrijkste onderwerpen van de ATS in Philadelphia. Het werd wereldwijd online bekeken door collega longartsen, waaronder ruim 800 Europese collega’s. (Persbericht CIRO-Horn)

Bron: azM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen