Erasmus MC en GE werken samen aan betere diagnose neurologische aandoeningen

Array

Erasmus-MCHet Erasmus MC en GE zijn een samenwerking gestart om de diagnose van neurologische aandoeningen, zoals Multiple Sclerose, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson te verbeteren. Voor dit doel is vandaag het bedrijf Quantib (Quantitative Imaging Biomarkers) gelanceerd, een spin-off van het Erasmus MC. Het bedrijf streeft ernaar diagnose van neurologische aandoeningen te ondersteunen, door de analyse van MRI beelden sneller, nauwkeuriger en goedkoper te maken.

De software die Quantib ontwikkelt maakt het mogelijk hersenscans objectief en kwantitatief te analyseren en te vergelijken met eerdere scans en scans van andere patiënten. Hierdoor zijn patronen in de hersenen die samenhangen met de aanwezigheid of ontwikkeling van een ziekte eerder te signaleren, waardoor diagnoses sneller en nauwkeuriger gesteld kunnen worden.

Betere behandelingsmogelijkheden
Voor patiënten is het van belang dat aandoeningen in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd, zodat behandelingsmogelijkheden toenemen. In bepaalde gevallen kan het mogelijk zijn om aandoeningen te helpen vertragen. Dit alles kan een forse besparing voor de gezondheidszorg betekenen.

In Nederland lijden meer dan 250.000 mensen aan neurologische aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, Multiple Sclerose, of Parkinson. De kosten van de zorg voor deze patiënten bedragen meer dan 3,5 miljard euro per jaar. Daarom is er een steeds belangrijkere rol weggelegd voor technologieën die patiëntenzorg kunnen verbeteren en tegelijkertijd de kosten van het zorgsysteem kunnen terugdringen.

Analyse van het brein
Quantib ontwikkelt beeldverwerkingstechnologie waarmee veranderingen in hersenweefsel in een eerder stadium en nauwkeuriger kunnen worden waargenomen en vastgesteld dan met het menselijk oog. Ook kan van afzonderlijke structuren in de hersenen het volume worden bepaald. Wijzigingen in het volume van bepaalde hersenstructuren kunnen duiden op vroegtijdige veranderingen ten gevolge van de ziekte. Aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson kunnen momenteel niet worden voorkomen of genezen. Er zijn echter geneesmiddelen beschikbaar die de voortgang van dergelijke aandoeningen kunnen vertragen. Ook zijn er nog geneesmiddelen in ontwikkeling. De uitwerking van geneesmiddelen is per persoon verschillend. Ze kunnen dan ook van grote invloed zijn op de levenskwaliteit van de patiënt.

De nieuwe technologie van Quantib kan de behandelend arts beter voorzien van belangrijke informatie bij het vaststellen van een behandelplan. Bovendien kan worden vastgesteld of de werking van een bepaald geneesmiddel doeltreffend is of dat een alternatief moet worden onderzocht. Hiermee kan een betere en goedkopere behandeling voor de patiënt worden gegarandeerd.

Quantib wordt gefinancierd door het Erasmus MC in Rotterdam en technologiebedrijf GE. Het project wordt aanvullend ondersteund met een innovatiekrediet van de Nederlandse overheid.

Krachten bundelen
Om Quantib mogelijk te maken, hebben het Erasmus MC en GE hun kennis, ervaring en innovatieve kracht gebundeld. “Innovatie en samenwerking zijn noodzakelijk voor verbetering en meer efficiëntie in de gezondheidszorg,” zegt Roland Teixeira, Country Executive bij GE Benelux. “We hopen dat dit project het begin is van een objectiever en grootschaliger onderzoek van beelden in ziekenhuizen overal ter wereld. Dat moet leiden tot een betere en snellere diagnose van neurologische aandoeningen, besparingen in de gezondheidszorg en verbetering van de levenskwaliteit van patiënten.”

Wiro Niessen, hoogleraar biomedische beeldanalyse aan Erasmus MC en TU Delft: “De technologie die Quantib ontwikkelt legt de basis voor een nieuwe generatie medische werkstations. Hiermee worden artsen geholpen bij diagnose en behandeling, aangezien een objectieve vergelijking met gegevens van andere patiënten of een referentie populatie mogelijk wordt gemaakt. Bovendien bevordert het innovaties die patiënten ten goede komen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen