Eenzaamheid onder langdurig zorgende mantelzorgers groot

Array

43% van de mensen die langdurige voor een ander zorgen zijn eenzaam. Afgezet tegen het landelijke eenzaamheidspercentage van 10% zijn deze mantelzorgers dus opvallend eenzaam. Dit blijkt uit een peiling onder het Nationaal Mantelzorgpanel. Vandaag presenteert Mezzo deze cijfers tijdens een netwerkbijeenkomst van Coalitie Erbij, de nationale coalitie tegen eenzaamheid.

Als reden voor eenzaamheid geven mantelzorgers aan dat door mantelzorgtaken zowel de relatie met degene voor wie zij zorgen verandert (55%), als ook de relatie met vrienden en kennissen (64%).eenzaam1

Bijvoorbeeld doordat:

–      vrienden of kennissen de situatie of zorgen niet begrijpen
–      vrienden of kennissen haken af op hoe de situatie nu is
–      mantelzorgers de tijd missen om het contact te onderhouden.

 

Maatschappelijk probleem
Dit grote percentage eenzaamheid onder mantelzorgers is slecht voor het welzijn en de  gezondheid van mensen. Hier dreigt een maatschappelijk probleem, waarschuwt Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: ‘In de toekomstplannen voor de langdurige zorg wordt ervan uitgegaan dat we meer voor elkaar gaan zorgen. Als je deze cijfers bekijkt kun je je afvragen of de mantelzorger wel beschikt over zo’n groot sociaal netwerk om op terug te vallen.’

 

Oplossing voorhanden
Van de mantelzorgers die de zorg niet tijdelijk over kunnen dragen aan een ander (respijtzorg) ervaart 68% enige mate van eenzaamheid. Bij mantelzorgers die wél gebruik maken van respijtzorg neemt dit percentage af tot 53%. Daarnaast geven 43% van de mantelzorgers zelf aan dat zij het op prijs stellen als iemand hen helpt bij het uitbreiden van hun kennissenkring. Hoogendijk: ‘Dit zijn allemaal bestaande ondersteuningsvormen voor mantelzorgers met bewezen resultaat. Gezien het grote appèl dat wordt gedaan op mantelzorgers is het van cruciaal belang dat gemeenten deze vormen van ondersteuning ruimhartig toekennen. Alleen dan is het mogelijk om langdurig en intensief voor iemand te (blijven) zorgen.’ Maandag 10 juni vergadert de kamer over de plannen van de staatssecretaris.

 

Van eenzaamheidsschaal tot gevoelstemperatuur
Het Nationaal Mantelzorgpanel onderzocht de mate waarin mantelzorgers eenzaam zijn, volgens de  landelijke ‘eenzaamheidsschaal’ (Jong-Gierveld). Via 11 vragen zoals ‘Ik ervaar leegte om me heen’ is de mate van eenzaamheid vastgesteld. Op deze schaal vertoonden mantelzorgers zich opvallend eenzaam (43%). Ter vergelijk, uit eerder onderzoek waarin deze schaal is gebruikt blijkt 10% van de Nederlanders eenzaam.

 

Naast deze landelijke schaal werd ook gevraagd naar de gevoelstemperatuur. Op de vraag: ‘Voelde u zich de afgelopen maand eenzaam?’ gaf 17% aan dat dit het geval is.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Eenzaamheid onder langdurig zorgende mantelzorgers groot"

  1. ik ben nu vanaf 2006 mantelzorger voor mijn moeder (1925)

    tussen 2006 en 2010 ben ik nog wel eens op vakantie geweest
    vanaf 2010 niet meer.

    ik word er doodmoe van
    mijn moeder voelt zich schuldig en dat gaat t.k.v. haar goede humeur

    wat nu ?

    jan wouter van der straaten

Comments are closed.

Recente artikelen