Ledemaat sparen door intensieve lokale behandeling tumor

radiotherapieMiriam Hoven-Gondrie: Soft-tissue sarcomas of the extremities: aspects of survival and long-term results of isolated limb perfusion
De overlevingskansen van patiënten met een kwaadaardig gezwel (sarcoom) in een van de ledematen zijn de afgelopen twintig jaar opvallend stabiel gebleven. Dat ontdekte Miriam Hoven-Gondrie. Zij deed onderzoek naar de overlevingscijfers van jonge en oudere patiënten met zo’n kwaadaardig gezwel. Ook stelde zij vast dat een speciaal soort lokale behandeling ertoe leidt dat driekwart van de patiënten hun ledematen kunnen behouden.

Hoven-Gondrie bestudeerde de gegevens van 3.375 patiënten met een tumor in een ledemaat uit de periode 1989-2008. Ze concludeert dat, ondanks toegenomen kennis, de overlevingskansen voor de totale groep patiënten de afgelopen twintig jaar niet significant verbeterd zijn. Wel veranderd zijn het stadium waarin mensen zich met een sarcoom melden (steeds eerder) en de behandeling van jongere patiënten (zij ondergaan steeds vaker een gecombineerde, intensieve behandeling).

Tot slot onderzocht Hoven-Gondrie de resultaten van geïsoleerde ledemaatperfusie – een chirurgische ingreep waarbij de doorstroming van het bloed vanuit de ledemaat tijdelijk gestopt wordt om, via buitenlichamelijke circulatie, lokaal een hoge dosis antikanker-medicijnen (TNF? en melphalan) toe te kunnen dienen. Deze methode wordt vaak toegepast in combinatie met chirurgische verwijdering van de tumor en radiotherapie en leidt tot behoud van ledematen bij ruim driekwart van de patiënten.

Om ook oudere patiënten op een verantwoorde manier voor een gecombineerde behandeling in aanmerking te laten komen, zouden zij volgens Hoven-Gondrie vaker verwezen moeten worden naar gespecialiseerde sarcoomcentra.

Curriculum Vitae
Miriam Hoven-Gondrie (Sint-Michielsgestel, 1978) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Chirurgische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hoven-Gondrie werkt als chirurg-oncoloog in de Ziekenhuisgroep Twente. De titel van haar proefschrift luidt: “Soft-tissue sarcomas of the extremities: aspects of survival and long-term results of isolated limb perfusion”.

Promotie

05 juni 2013
14:30
Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Promotor: prof.dr.H.J. Hoekstra en prof.dr. A.J.H. Suurmeijer

Bron: UMCG