De positie van vrouwen met hiv versterken

Array

lancering ‘SHE’-programma in België  
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen is een van de initiatiefnemers van de nieuwe Belgische tak van het Europese SHE-programma. SHE verenigt de visies van vrouwen met hiv en de artsen die betrokken zijn bij hun verzorging. Het programma wil de positie van vrouwelijke hiv-patiënten versterken en zorgverleners de nodige opleiding geven om de verzorging en levenskwaliteit van vrouwen met hiv te verbeteren. Op vrijdag 7 juni vindt het eerste SHE-symposium plaats in Brussel, waarschijnlijk in aanwezigheid van de Belgische federale minister Laurette Onkelinx.

Het aantal vrouwen met hiv in Europa stijgt. In België krijgen jaarlijks ongeveer 400 vrouwen een hiv-diagnose. vrouw aidsDe vrouwen worden in elke levensfase door de ziekte getroffen en moeten vaak opboksen tegen voor hen specifieke uitdagingen: zwangerschap, anticonceptie, ouder worden met hiv. Vaak zijn ze afkomstig uit Zwart Afrika en dragen ze de dubbele last van het migrantenbestaan en een leven met hiv.

 

Hoewel er steeds meer gegevens beschikbaar zijn, vertoont onze kennis over de specifieke situatie van vrouwen met hiv nog veel hiaten. Denk maar aan de verdraagbaarheid van antiretrovirale geneesmiddelen, vrouwspecifieke opportunistische aandoeningen zoals baarmoederhalskanker, de behoefte aan seksuele en reproductieve gezondheidszorg en psychosociale uitdagingen zoals omgaan met het hiv-stigma,” aldus Christiana Nöstlinger, wetenschapper aan het ITG. Nöstlinger en ITG-arts Ilse Kint zijn beiden bestuurslid van het SHE-programma in België.

 

Het programma probeert de ontbrekende gegevens aan te vullen door middel van wetenschappelijke activiteiten. Daarnaast zijn er ondersteunende peer-sessies die zich richten op het verbeteren van de levenskwaliteit bij vrouwen met hiv.

 

Hoewel hiv/aids een chronische ziekte is geworden, worden mensen met hiv nog steeds geconfronteerd met stigmatisering en vooroordelen. Dit geldt vooral voor vrouwen die geen deel uitmaken van de groepen die het meest getroffen zijn door hiv. Dat is de reden waarom het contact tussen hiv-positieve vrouwen en onderlinge steun zo belangrijk zijn,” volgens Ilse Kint.

 

Laurette Onkelinx, Belgisch federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, woont het symposium in Brussel waarschijnlijk bij. Het ITG heeft een duidelijke boodschap voor de Belgische overheid, die momenteel aan een nationaal actieplan voor de bestrijding van hiv/aids werkt.

 

Vergeet de vrouwen niet. Een van de bestaande vooroordelen is dat de Belgische hiv-positieve vrouw niet bestaat. Dit maakt het voor veel vrouwen nog moeilijker om met de ziekte om te gaan. Het nationale actieplan moet vooral ingaan op de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd,” zei Kint nog.

 

Achtergrondinformatie

 

Het SHE-programma is een Europees initiatief dat werd gestart in 2010. Het wil de wetenschappelijke, psychologische en sociale kennis vergroten van zowel vrouwen met hiv als hun zorgverleners. Daarnaast wil het programma vrouwen met hiv meer betrekken bij de organisatie van hun verzorging. In 2012 werd de Belgische afdeling van het SHE-initiatief opgericht door het ITG en andere Belgische hiv-referentiecentra. De afdeling bestaat uit een multidisciplinaire groep professionals (artsen, psychologen, verpleegkundigen) en vrouwen met hiv.

 

Het ITG volgt meer dan 2300 hiv-positieve patiënten, ongeveer 30% van hen is vrouw. De hiv-kliniek van het instituut registreerde 270 nieuwe hiv-positieve patiënten in 2012, 60 meer dan in 2011.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen