MMC start toepassing van innovatief radioactief geneesmiddel Rhenium

Array

Meander Medisch Centrum start toepassing van innovatief radioactief geneesmiddel Rhenium voor de behandeling van pijnlijke botmetastasen.
De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum heeft in de zomer van 2013 de fabrikantenvergunning verkregen voor de productie van radiofarmaca en is recentelijk van start gegaan met de productie van het radioactievetrum voor radionuclidentherapie gekregen van de stichting Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).

Een innovatief middel
Kankerpatiënten met pijnlijke uitzaaiingen in de botten hebben baat bij de behandeling met Rhenium-188-HEDP. Dit middel kan snel gemaakt en toegediend worden. DeKlerk_BloemendalHet werkt al binnen een periode van 1 tot 2 dagen en houdt een lange tijd aan. De werkzaamheid is vergelijkbaar met uitwendige bestraling, maar met minder bijwerkingen, eenvoudiger en sneller toepasbaar. Door de geringe bijwerkingen en de poliklinische behandeling is Rhenium-188-HEDP zeer patiëntvriendelijk. De ziekenhuisapotheek van Meander heeft de bereiding van dit geneesmiddel ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afdeling Nucleaire Geneeskunde en de afdeling Medische Oncologie. Meander is het enige ziekenhuis in Europa dat dit radioactieve geneesmiddel, Rhenium-188-HEDP, produceert. Uit het hele land komen patiënten voor behandeling al naar Amersfoort.

Geen wachtlijst
Dr. John de Klerk, nucleair geneeskundige in Meander Medisch Centrum en internationaal expert op het gebied van radionuclidentherapie van pijnlijke botmetastasen: “Bij bijvoorbeeld prostaatkanker zien we dat bij een groot deel van de patiënten in de loop van de tijd botuitzaaiingen ontstaan. Dat is vaak erg pijnlijk en vaak helpt behandeling met opiaten niet meer. In 2012 zijn de eerste patiënten behandeld, zij komen van binnen en buiten de regio naar Meander Medisch Centrum. We verwachten dat dit aantal flink zal toenemen, tot zo’n driehonderd per jaar, en zijn hierop goed voorbereid. De behandeling met Rhenium-188-HEDP is even effectief als uitwendige bestraling, kan poliklinisch worden uitgevoerd en heeft als voordeel dat alle uitzaaiingen gelijktijdig behandeld worden. Studies hebben al aangetoond dat herhaalde behandeling zelfs een betere overleving en kwaliteit van leven geeft. ”

Dr. Rob ter Heine, ziekenhuisapotheker in het Meander Medisch Centrum: “Wij hebben een krachtige Rhenium-generator in huis om het geneesmiddel snel en veilig te produceren. Een patiënt kan zonodig nog de zelfde dag bij ons een behandeling met Rhenium-188-HEDP krijgen. In andere ziekenhuizen duurt dat twee tot drie weken, omdat die niet de beschikking hebben over Rhenium-188-HEDP.  Omdat we onlangs de fabrikantenvergunning hebben gekregen voor de bereiding van radioactieve geneesmiddelen, kunnen we ook klinisch onderzoek uitvoeren om de behandeling van patiënten met pijnlijke botmetastasen te verbeteren.” Oncoloog Dr. Haiko Bloemendal bevestigt dit: “We hopen dat de overleving en kwaliteit van leven van patiënten met botmetastasen beter wordt door onder andere Rhenium-188-HEDP te combineren met chemotherapie. Dit testen we nu al met twee verschillende middelen bij uitgezaaid prostaatcarcinoom.”


Bekroning van de expertise

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum heeft al jaren de fabrikantenvergunning voor het grootbereiden van reguliere geneesmiddelen. Sinds kort heeft het als een van de weinige niet-universitaire centra in Nederland ook de bevoegdheid om radiofarmaca te maken onder deze vergunning.

De afdeling Nucleaire Geneeskunde van Meander Medisch Centrum is bekend om haar expertise op het gebied van botzoekende radiofarmaca. De wetenschappelijke onderzoeken van Meander naar de behandeling bij botuitzaaiingen zijn uniek in Nederland en vele centra doen aan deze onderzoeken mee. John de Klerk: “We zijn als vakgroep met drie nucleair geneeskundigen vaak een vraagbaak voor andere ziekenhuizen. Zowel academische centra als andere ziekenhuizen uit het land bellen ons met vragen. We zijn blij met de recente STZ-toekenning als expertisecentrum Radionuclidenbehandeling voor botmetastasen.”

Samenwerking
De nucleair geneeskundigen werken intern nauw samen met de ziekenhuisapothekers, de klinisch fysicus, de klinisch chemicus en de radiologen. Daarnaast is er een intensieve samenwerking en gestructureerd multidisciplinair overleg met diverse specialismen op oncologisch gebied, zoals (hemato)-oncologie, chirurgie, urologie, MDL en longgeneeskunde. Dit past in het beleid van Meander Medisch Centrum om de zorg aan patiënten altijd in samenhang en vanuit verschillende disciplines aan te bieden.

 

www.meandermc.nl/rhenium                                                               www.stz-catalogus.nl/expertisecentra

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen