Betere technieken voor herstel van voorste kruisband

Array

Een afgescheurde voorste kruisband in de knie is beter te reconstrueren met behulp van een kunststof plug, die mogelijk maakt dat dij- en scheenbeen met een dubbele band kunnen worden verbonden. Dat is een belangrijk resultaat van het promotieonderzoek van Hemanth Gadikota aan VUmc. Hij promoveert 24 juni.

Onder sporters, en met name voetballers, is het een bekende blessure: het afscheuren van een kruisband in het kniegewricht. Pijnlijk letsel, dat vaak maar lastig chirurgisch te herstellen is. In veel gevallen is er blijvende schade en komt de beweeglijkheid van het gewricht nooit meer helemaal terug op het oude niveau. En dit terwijl de voorste kruisband cruciaal is; hij zorgt ervoor dat het onderbeen niet horizontaal naar voren kan bewegen en niet teveel kan draaien.knie

Traditionele techniek
Hemanth Gadikota bestudeerde verschillende manieren van opereren. Bij de traditionele techniek boort de chirurg in zowel het dijbeen als in het scheenbeen een gat, waarin hij een kunstmatige kruisband aanbrengt middels schroeven. De kruisband is gemaakt van pezen elders uit het lichaam. ‘Het nadeel van deze manier is dat het kniegewricht nooit meer terugkomt op het oude niveau’, aldus Gadikota.

Dubbele kruisband
Daarom is in het verleden een betere techniek ontwikkeld, waarbij de kunstband dubbel uitgevoerd is en daarmee beter lijkt op de natuurlijke voorste kruisband. Hierbij boort de chirurg vlak naast elkaar twee gaten in zowel dij- als scheenbeen. In deze gaten worden twee enkele bandjes verankerd. ‘Als deze operatie correct wordt uitgevoerd, levert dat een iets beter resultaat op’, vertelt Gadikota. ‘Maar het probleem is hierbij dat niet iedere chirurg de operatie beheerst. Die is ook lastig, want de twee gaten zitten dicht bij elkaar, dus er is een risico dat het tussenwandje uitbreekt.’

Plug
Hiervoor verzon Gadikota een oplossing. Hij bedacht een kunststof plug die slechts één gat nodig heeft, maar waarin wel twee bandjes passen. Op die manier hoeven chirurgen in elk bot maar één gat te boren, terwijl het voordeel van een dubbele band behouden blijft. Proeven op een modelkniegewricht laten zien dat de reconstructie goed voldoet. ‘De techniek die we hebben ontwikkeld is veelbelovend, maar moet in vervolgonderzoek nog worden geoptimaliseerd.’

Voorafgaand aan de promotie op maandag 24 juni is er een minisymposium over het kniegewricht met uitgenodigde sprekers: 13.15-14.45 uur, zaal 10a-04 in het VU hoofdgebouw.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VUmc
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen