Genoombreed migraineonderzoek levert robuuste resultaten op

Array

denken cognitief hersens breinEen internationale studie heeft vijf nieuwe genetische gebieden opgeleverd die gelinkt zijn aan migraine. Het is de grootste genoombrede studie naar migraine tot nu toe. De resultaten zijn op 23 juni 2013 gepubliceerd in Nature Genetics.

“De kracht van deze studie is zonder twijfel de omvang”, zegt LUMC-neuroloog dr. GiselaTerwindt. Door de resultaten van 29 studies van over de hele wereld samen te voegen, konden de onderzoekers het DNA van bijna 25.000 migrainepatiënten en meer dan 95.000 mensen zonder migraine met elkaar vergelijken. Daarbij is gekeken naar het hele genoom. Het enorme aantal vergroot de kans om significante verbanden te vinden.

Naast vijf nieuwe genetische locaties kwamen zeven al bekende locaties naar voren. Ook dat is belangrijk, aldus Terwindt. “De bevestiging van eerder onderzoek maakt die resultaten robuust.” Acht van de gevonden genetische gebieden liggen in de buurt van genen die een rol spelen bij het goed functioneren van de cellen in het brein. De studie is daarmee een volgende stap in de zoektocht naar de oorzaken van migraine.

Het LUMC is met de migraine-onderzoeksgroep van de afdelingen Neurologie en Humane Genetica, onder aanvoering van prof. dr. Michel Ferrari en prof. dr. Arn van den Maagdenberg, sinds het begin bij het consortium betrokken. Vijfduizend Nederlandse migrainepatiënten hebben tot nu toe meegewerkt aan het  LUMINA-onderzoek van het LUMC. In Nederland participeren ook het Erasmus MC en de Vrije Universiteit in de studie.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen