Medische chip laat blinden weer zien

Array

oog netvliesOogziekenhuis Zonnestraal heeft primeur met revolutionair netvliesimplantaat
Vandaag maakt Oogziekenhuis Zonnestraal bekend dat zij als eerste ziekenhuis in Nederland een netvliesimplantaat met succes hebben geïmplanteerd bij een blinde vrouw. In de loop van 2013 krijgen twee andere patiënten, die aan de aandoening Retinitis Pigmentosa lijden, via deze behandeling weer zicht terug.

Een bijzondere primeur voor het oogziekenhuis, dat met elf vestigingen de grootste landelijke aanbieder van specialistische en standaard oogzorg is. Begin februari 2013 heeft de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) goedkeuring verleend aan deze ingreep. Dat deze innovatie nu ook in Nederland wordt toegepast, wordt als een mijlpaal in de Nederlandse oogheelkunde beschouwd.

Droom komt uit
De operatie is uitgevoerd door dr. Marco Mura, netvlieschirurg. Mura, werkzaam bij Oogziekenhuis Zonnestraal, geldt als autoriteit op het gebied van vitreoretinale chirurgie. Mura: “Zicht aan blinde mensen teruggeven is de verwezenlijking van mijn droom. Ik ben arts geworden om de kwaliteit van leven te verbeteren en werd oogarts om mensen met een oogaandoening te genezen.” Het oog functioneert met behulp van een minicamera die op een zonnebril gemonteerd is. De camera vangt beelden op en vertaalt die, via het netvliesimplantaat in het oog, naar de hersenen in vormen en beweging. Dankzij deze techniek kunnen blinden, die lijden aan de erfelijke aandoening Retinitis Pigmentosa, weer licht en contouren onderscheiden. Wereldwijd is deze behandeling nog maar in vijf ziekenhuizen in Duitsland, Engeland, Italië, Verenigde Staten en Saudi Arabië uitgevoerd. De behandeling bij Oogziekenhuis Zonnestraal onderscheidt zich van deze landen door een intensieve samenwerking met low-vision experts van Bartiméus in het voor- en natraject.

Innovatie
Zorgkwaliteit en innovatie vormen, volgens het oogziekenhuis, de basis van goede oogzorg. Het ziekenhuis heeft deze behandeling zelf gefinancierd. Peter de Koning, bestuurslid en één van de oprichters van Oogziekenhuis Zonnestraal: “Vanwege het innovatieve karakter van ons ziekenhuis investeren we altijd als eerste in nieuwe behandelingen. Zo lopen we niet alleen voorop in de toepassing van moderne en beproefde oogheelkundige technologieën, maar participeren we ook actief in de ontwikkeling ervan.” Op dit moment wordt de behandeling nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar in landen als Duitsland en Italië gebeurt dit al wel. De Koning vervolgt: “De tijd tussen de internationale goedkeuring van deze behandeling en de introductie ervan in Nederland is kort. Op dit moment zijn we in gesprek met zorgverzekeraars over de toekomstige vergoeding.”

Retinitis Pigmentosa
Nederland telt 45.000 blinden. Ongeveer 4.700 mensen lijden aan Retinitis Pigmentosa, waarvan er jaarlijks ongeveer vijftig hun zicht verliezen. De ziekte is een verzamelnaam voor een groep oogaandoeningen die leiden tot slecht zien in het donker (nachtblindheid) en zeer geleidelijke beperking van het gezichtsveld die uiteindelijk leidt tot kokerzien. De aandoening kent een uiteenlopend verloop, maar de meeste patiënten worden rond het 40e levensjaar blind.

Downloaden
Factsheet
Curriculum Vitae Marco Mura en Peter de Koning

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen