Nieuw onderzoek toont voordelen aan van korte pennaalden bij alle diabetespatiënten

Array

4 mm pennaalden zorgen voor een equivalente glycemiecontrole zonder toename van het aantal gerapporteerde huidlekken voor zowel zwaarlijvige als niet-zwaarlijvige patiënten
Erembodegem,. België (juni 2013) – Uit een recente post hoc-analyse van een onderzoek naar het gebruik van 4 mm pennaalden voor de injectie van medicatie voor diabetes blijkt dat niet alleen jonge en slanke mensen hier baat bij hebben.[1]

Vroeger waren er clinici met twijfels over injecties met 4 mm pennaalden uit angst voor lekken en een slechte glycemiecontrole. Het artikel “Glycemic control, reported pain and leakage with a 4mm x 32 G pen needle in obese and non-obese adults with diabetes: a post hoc analysis[2] schept nu echter nieuw vertrouwen. Hieruit blijkt dat, in vergelijking met pennaalden van 5 mm en 8 mm, de 4 mm pennaalden een equivalente glycemiecontrole bieden zonder toename van het aantal gerapporteerde huidlekken en dit bij zowel zwaarlijvige als niet-zwaarlijvige patiënten.

overgewicht-en-diabetesDe populariteit van pennaalden tussen 4 en 6 mm neemt toe, zo blijkt uit de verkoop in apotheken in de Benelux.[3] 57,8 % van de pennaalden die door Belgische apotheken worden verkocht, zijn korte naalden; in Nederlandse apotheken is dat cijfer zelfs 72,8 %.[4]

22 % van de Belgische diabetesverpleegkundigen en 27 % van hun Nederlandse collega’s schrijven een 4 mm pennaald voor bij de start van de behandeling,[5] hoewel dit nog altijd sterk afhangt van het BMI van de patiënt. De nieuwe bevindingen bevestigen nu dat een 4 mm pennaald ook doeltreffend kan worden gebruikt bij zwaarlijvige patiënten. Tijdens het onderzoek werd een 4 mm pennaald afzonderlijk vergeleken met een 5 mm pennaald en een 8 mm pennaald. Bij beide vergelijkingsgroepen was de glycemiecontrole identiek en werden er minder lekken gerapporteerd als gevolg van het gebruik van de 4 mm pennaald. Hoewel de pijnperceptie subjectief is, werd er een opmerkelijke vermindering van pijn vastgesteld bij gebruik van de 4 mm pennaald in vergelijking met de 8 mm pennaald. De testpersonen met een BMI lager of gelijk aan 30 bevestigden dat ze de voorkeur geven aan de 4 mm pennaald in plaats van de 5 mm pennaald.

 

Bovendien is volgens de patiënten de 4 mm pennaald niet alleen minder pijnlijk, maar ook gebruiksvriendelijker.[6],[7],[8] Dit kan het gevolg zijn van het feit dat bij gebruik van een 4 mm pennaald de injectie eenvoudiger verloopt en in de meeste gevallen geen huidplooi hoeft worden gevormd. Door het gebruik van een 4 mm pennaald wordt het risico op intramusculaire injecties verminderd en dus ook het risico op hypoglycemie. Hierdoor zijn er meer injectieplaatsen mogelijk en wordt het risico op lipohypertrofie verkleind.

Mike Smith, European Clinical Marketing Manager – BD Medical, zegt: “Clinici kunnen opgetogen zijn met deze bevindingen aangezien ze aantonen dat niet enkel jonge en slanke patiënten baat hebben bij het gebruik van een 4 mm pennaald. De technologie van 4 mm naalden behoort tot de meest geavanceerde vergeleken met andere naalden en staat garant voor een van de meest comfortabele en eenvoudige injecties, waarbij het in de meeste gevallen onnodig is om vooraf een huidplooi te vormen. Permanente scholing is echter wenselijk om de voordelen van korte naalden toegankelijk te maken voor patiënten van alle lichaamstypen.”

 


[1] L. J. Hirsch, M.A. Gibney, L. Li and J. Bérubé, Glycemic control, reported pain and leakage with a 4 mm x 32 G pen needle in obese and non-obese adults with diabetes: a post hoc analysis, Curr Med Res Opin, August; 28(8): 1305-11.

[2] Ibid.

[3] IMS data, share of 4-6mm PN: NL FY12Q4 Jul-Sept, B FY12 Q£ Apr-Jun.

[4] Ibid.

[5] BD PN Survey 2012.

[6] G Kreugel, J.C. Keers, M.N. Kerstens, and B.H.R. Wolffenbuttel, Randomized Trial on the influence of the length of two insulin pen needles on glycemic control and patientpreference in obese patients with diabetes. Diab Tech&Ther 2011; 13(7): 737-41.

[7] S. Schwartz, D. Hassman, J Shelmet, R Sievers, R. Weinstein, J. Liang, and W. Lyness, A multicentre, open-label randomized, two-period crossover trial comparing glycemic control, satisfaction, and preference achieved with a 31 gauge x 6 mm needle versus a 29 gauge x 12.7 mm needle in obese patients with diabetes mellitus. Clin Ther 2004 Oct; 26(10): 1663-78.

[8] L.J. Hirsch, L.J. Klaff, T.S. Bailey, et al. Comparative glycemic control safety and patient ratings for a new 4mm x 32G insulin pen needle in adults with diabetes. Curr Med Res Opin 2010;26:1531-41.

Recente artikelen