Digitale coach helpt apneupatiënten bij monitoren ziekte

0
280

In het Sint Franciscus Gasthuis kunnen apneupatiënten vanaf maandag 1 juli 2013 gebruikmaken van de NSI – Apneu Coachâ. Met deze digitale coach hebben zowel de patiënt als de betrokken arts en verpleegkundige meer inzicht in het verloop van de slaapziekte en het effect van de behandeling. De digitale coach is ontwikkeld door het Nederlands Slaap Instituut in samenwerking met het Havenziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis. Dit zijn de eerste Nederlandse ziekenhuizen die starten met dit programma.

Hulp van digitale coach
Na het vaststellen van de behandeling, vormt de digitale coach een belangrijk instrument voor het instellen en begeleiden van de ziekte. Door regelmatig gegevens in te voeren en vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld slapen en wakker liggen, wordt een patiënt digitaal begeleid. De digitale coach reageert namelijk op de ingevulde antwoorden met gerichte vervolgvragen, adviezen en motiverende feedback. De gespecialiseerd verpleegkundigen en artsen die de patiënt begeleiden, hebben ook inzicht in de gegevens en stemmen hun begeleiding hier op af. Een bijkomend voordeel is dat, door het laagdrempelige contact via internet, de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te reizen.

slaapapneuSlaap- & Snurkcentrum SFG Rotterdam
Apneupatiënten komen in het Sint Franciscus Gasthuis terecht in het Slaap- & Snurkcentrum SFG Rotterdam. Zij worden daar begeleid door een gespecialiseerd verpleegkundige en artsen van diverse disciplines, zoals longartsen, KNO-artsen en neurologen. Veelgebruikte oplossingen zijn een speciale mondbeugel en de CPAP. De CPAP een kapje dat de patiënt
’s nachts over zijn mond en neus plaatst en dat verbonden is aan een apparaat. Het apparaat blaast lucht in de luchtpijp, zodat deze niet meer dichtklapt. De digitale coach speelt een belangrijke rol bij het leren omgaan met de mondbeugel en CPAP.

 

Wat is apneu?
Slaapapneu is een ernstige chronische aandoening, waarbij de luchtpijp tijdens de slaap dichtvalt en de ademhaling tijdelijk stopt. ‘A’ staat voor ‘niet’ en ‘pneu’ staat voor ademen. Doordat de luchtpijp enkele tientallen tot honderden keren per nacht dichtvalt, heeft de aandoening grote gevolgen voor iemands totale gezondheid. Klachten als chronische vermoeidheid, depressie en schade aan organen door zuurstofgebrek, komen vaak voor bij apneupatiënten.

 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.sfg.nl/apneu.

Bron: SFG