Philips ontvangt FDA-goedkeuring om zijn nieuwe röntgeninterventiesysteem AlluraClarity op Amerikaanse markt te brengen

rontgen-199x300Het AlluraClarity-systeem met ClarityIQ-technologie van Philips biedt hoogwaardige beeldvorming voor een breed scala van klinische procedures
Lage röntgendosisinstellingen helpen clinici bij het beperken van blootstelling aan straling

Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) heeft vandaag bekendgemaakt dat de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) 510(k)-goedkeuring heeft verleend voor het in de VS op de markt brengen van AlluraClarity, een innovatief rontgeninterventiesysteem van Philips voor live beeldgeleide behandelingen. De VS is de grootste markt voor gezondheidszorg ter wereld.

Door nauwe samenwerking met vooraanstaande clinici op het gebied van minimaal invasieve geneeskunde loopt Philips al ruim een halve eeuw voorop in de ontwikkeling van interventionele beeldvorming. Het gaat daarbij om procedures als kathetergeleide behandeling van obstructies van de kransslagaders, hersenaneurysma’s, hartritmestoornissen en hartklepdefecten (valvuloplastiek).

Het Philips AlluraClarity-systeem met ClarityIQ-technologie biedt hoogwaardige beeldvorming voor een breed scala van klinische procedures, met uitstekende zichtbaarheid bij lage röntgendosisniveaus voor iedere patiënt, groot of klein. Om tegemoet te komen aan de heersende noodzaak van kostenbesparingen in ziekenhuizen en in de zorg in het algemeen is de ClarityIQ-technologie ook beschikbaar als upgrade voor het merendeel van de reeds geïnstalleerde interventionele röntgensystemen van Philips (één- en tweevlaks).

Alle patiënten die met röntgengeleide interventietechnieken worden behandeld, profiteren van de beperkte blootstelling aan straling. Dit voordeel weegt echter vooral zwaar bij de behandeling van patiënten die langdurige en complexe procedures moeten ondergaan,” aldus dr. Marco van Strijen, die als interventieradioloog is verbonden aan het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. “We gebruiken het AlluraClarity-systeem van Philips al meer dan een jaar, en zijn de lage dosisinstellingen bijzonder gaan waarderen. Deze technologie betekent echt een wezenlijke verbetering.”

“De omslag van sterk invasieve operaties naar minimaal invasieve beeldgeleide therapie heeft de patiënt tal van voordelen gebracht. Deze ontwikkeling in de zorg gaat razendsnel en verspreidt zich over de hele wereld,” meent Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Het is een gebied waar technologische en proceduregerichte innovatie hand in hand gaan. AlluraClarity is een perfect voorbeeld van hoe nauwe samenwerking tussen Philips en een aantal klinische partners deze twee innovatiegebieden bijeen wist te brengen. De behandeling kon daardoor worden verbeterd terwijl de stralingsdosis werd beperkt.”

De lage röntgendosisinstellingen van AlluraClarity betekenen een doorbraak voor de zorgbranche: behandelaars kunnen de blootstelling van patiënten en van henzelf aan röntgenstraling nu veel beter in de hand houden. Dit alles is het resultaat van een meerjarig ontwikkelingsprogramma dat onderdeel vormde van de doorlopende investering van Philips in onderzoek en ontwikkeling op zorggebied, waarmee in 2012 een bedrag van 803 miljoen euro gemoeid was.

Philips AlluraClarity verscheen medio 2012 op de markt buiten de VS, en inmiddels zijn er al meer dan 200 systemen besteld. De FDA-goedkeuring betekent een mijlpaal en maakt de weg vrij om het systeem in de handel te brengen in de grootste markt voor gezondheidszorg ter wereld.