Shisha-pen niet verboden, maar irriteert luchtwegen wel

0
1088

De shisha-pen wordt niet verboden. De dampen uit de kleine elektronische waterpijp zijn niet schadelijk voor de gezondheid, dat meldt het RIVM na onderzoek.In de pen zitten twee stoffen: glycerol en propyleenglycol. Die laatste stof zit bijvoorbeeld ook in nep-rook in de discotheek. De stoffen irriteren de luchtwegen – van het nemen van één trekje van de shisha-pen krijg je een droge keel en moet je hoesten – maar zijn niet schadelijk. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft op basis van het RIVM-onderzoek besloten de pen niet te verbieden.

Overigens is uit onderzoek bij ratten gebleken dat langdurige blootstelling aan propyleenglycol leidt tot verdikking van het luchtwegepitheel, de ‘voering’ van de longen, en voor extra slijmproductie zorgt. Het is niet bekend of mensen op langere termijn hetzelfde reageren. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

shishaOf de pen kinderen aanzet tot het roken van échte sigaretten, is niet onderzocht. De nepsigaret is verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken. De shisha pen is een variant op de waterpijp. De fabrikant zegt dat de shishapen exact hetzelfde proeft als een originele waterpijp zonder de tabak. Met de sigaret wordt waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd. In de pen zit geen tabak of nicotine, maar wel een hoop andere stoffen die worden geïnhaleerd zoals onder meer propyleen.
Roken heeft een enorme aantrekkingskracht op jeugd. De tabaksindustrie verdient nog steeds vermogens aan de mondiale rookverslaving, ondanks dat mensen minder te besteden hebben. Door de toename van maatregelen die roken tegengaan, met name gericht op voorkomen dat jongeren gaan roken, zoekt de tabaksindustrie naar nieuwe mogelijkheden.

De E-sigaret die als shisha pen wordt verkocht, ziet er op het eerste oog erg hip en onschuldig uit. Hij is er in verschillende kekke kleurtjes, afhankelijk van de smaak van het aroma. De volgende smaken zijn momenteel in de handel verkrijgbaar: aardbei, appel, cola, perzik, vanille, kersen, watermeloen of druiven. De zoete smaken vallen goed in de smaak bij jongeren, waar zoete zaken zoals energy drinks toch al populair zijn. Het gebruik van de shisha pen is erg eenvoudig. Je neemt een trekje en je inhaleert de vrijgekomen waterdamp met het smaakje. Tegelijkertijd gloeit het puntje van de pen op, net als een echte sigaret. Het ziet er gewoon uit als het roken van een sigaret, inclusief de rook die hier uit waterdamp bestaat en over de longen geïnhaleerd kan worden.

Hoe grappig en onschuldig de pen er ook uitziet, de shisha pen lijkt teveel een oefensigaret te zijn. En waardoor de stap naar het roken van een sigaret voor kinderen makkelijker wordt en ze dus sneller de volgende stap nemen: het roken van sigaretten. De shisha pen is daarnaast bij de tabaksspeciaalzaak verkrijgbaar. Kinderen  in de basisschoolleeftijd komen daardoor ook in aanraking met normale sigaretten. De pen valt niet onder de Tabakswet en een kind kan hem dus kopen. De importeur adviseert wel de verkopers een leeftijdsgrens van minimaal 16 jaar aan te houden, maar dit heeft geen enkele wettelijke basis.
Vorig artikel45+ vrouwen onzichtbaar in Europese media
Volgend artikelRijnland Ziekenhuis en LUMC vormen één afdeling Nucleaire Geneeskunde
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.