MERS-coronavirus

Array

wereld.pngimagesIn september 2012 is een nieuw type coronavirus ontdekt. Internationaal wordt de volgende naam voor dit virus gehanteerd: Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERS-CoV). Op 10 juli 2013 zijn er wereldwijd 80 patiënten met een bevestigde besmetting van MERS-coronavirus gemeld en hiervan zijn 45 patiënten overleden (bron: WHO). Deze pagina geeft een overzicht van de ontwikkelingen en actuele stand van zaken.

In bijna alle gevallen is de infectie opgelopen en vastgesteld in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten). Daarnaast is de besmetting met het MERS-coronavirus bij patiënten uit Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Tunesië vastgesteld. De bron van besmetting van deze patiënten ligt echter in het Midden-Oosten.

Niet gemakkelijk overdraagbaar
Het MERS-coronavirus lijkt niet gemakkelijk van mens-op-mens overdraagbaar. Tot nu toe hebben zich enkele mens-op-mens besmettingen voorgedaan (Italië (2), Verenigd Koninkrijk (2), Frankrijk (1) en Saoedi-Arabië (2)).  Het virus lijkt moeizaam van mens-op-mens overdraagbaar. Daarom is het risico op besmetting met het MERS-coronavirus heel klein.

Ziekteverschijnselen
Coronavirussen kunnen  luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziekteverloop kan geven, met  zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Het SARS-virus is ook een coronavirus maar is een ander type dan het MERS-coronavirus .

Reizigers naar het Midden-Oosten
Er geldt geen aangepast reisadvies voor het Midden-Oosten. Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein (WHO/ECDC). Omdat de bron van infectie nog onbekend is (maar mogelijk van dieren afkomstig), dienen reizigers algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met dieren en dierlijke afvalproducten te vermijden. De gebruikelijke reisadviezen, inclusief hygiëneadviezen, voor het Midden-Oosten kunt u vinden op de website van het LCR.

Meldingsplicht
Omdat het nieuwe coronavirus pas is ontdekt, is er weinig informatie over de ernst van de ziekte en de manier waarop het verspreid wordt. De overheid wil eventuele patiënten met MERS-coronavirus in Nederland zo snel mogelijk opsporen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom is het MERS-coronavirus opgenomen als meldingsplichte ziekte binnen groep A.
Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen