Lichaam maakt extra bruin vet in de kou

Array

De thermostaat omlaag om overgewicht te bestrijden
Onderzoekers van het Maastricht UMC+  tonen aan dat het menselijk lichaam gedurende regelmatige periodes van kou in staat is tot de productie van bruin vet. Bij proefpersonen nam als gevolg daarvan eveneens hun energiegebruik  toe. De bevinding dat het lichaam extra bruin vet aanmaakt in de kou kan mogelijk ingezet worden bij het ontwikkelen van therapieën voor gewichtsbehoud en -verlies.  Anouk van der Lans publiceert haar bevindingen, onder leiding van Wouter van Marken Lichtenbelt,  in The Journal of Clinical Investigation.

De mens beschikt over twee verschillende typen vet:  wit en bruin. De witte variant zorgt voor energieopslag in het lichaam, terwijl de bruine variant juist energie gebruikt om warmte te produceren. Over het algemeen zijn mensen met veel bruin vet dan ook slanker. Het is bekend dat bruin vetweefsel wordt geactiveerd tijdens kou om het lichaam warm te houden en dat het in knaagdieren bijdraagt aan gewichtsregulatie. De Maastrichtse onderzoekers tonen aan dat tijdens periodes van kou het lichaam dus extra bruin vet produceert.

Bruinvet.121810In de kou
Tijdens het onderzoek, in samenwerking met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, werden een aantal proefpersonen in een koude kamer blootgesteld aan een temperatuur van 16° Celsius. Hierin verbleven zij tien achtereenvolgende dagen tot een periode van zes uur per dag. Dat resulteerde in de aanmaak van extra bruin vet, zo constateerden de onderzoekers aan de hand van PET-scans.  Zowel de gemiddelde activiteit als de hoeveelheid bruin vet was aanmerkelijk toegenomen. Als gevolg was ook het energieverbruik verhoogd. De proefpersonen zelf gaven na verloop van tijd aan dat ze aan de kou gewend raakten.

Gewichtstherapie
De gevonden gegevens samen genomen wijzen er op dat blootstelling aan kou kan bijdragen aan het verminderen van het lichaamsgewicht. Zoals ook het geval is bij knaagdieren.  “Zo kan bijvoorbeeld het regelen van de kamertemperatuur een extra duwtje in de rug zijn om op gewicht te blijven. Door zo nu en dan de thermostaat wat lager in te stellen wordt meer bruin vet aangemaakt en neemt het energieverbruik toe”, zegt van der Lans.

Maastricht UMC+
Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderscheidt zich nationaal en internationaal door de focus op preventie. Dus niet alleen gezondheidsherstel, maar ook gezondheidsbehoud én gezondheidsbevordering. Kerntaken zijn – naast topklinische en topreferente patiëntenzorg – wetenschappelijk onderzoek en onderwijs/ opleiding. Het Maastricht UMC+ kenmerkt zich daarbij door de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis beschikt over 715 bedden, circa 7000 medewerkers en 4000 studenten, en is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (zie ook: www.nfu.nl ).
Meer informatie op www.mumc.nlwww.mumc.tv, www.maastrichthealthcampus.nl en www.maastrichtuniversity.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen