Trimbos signaleert toename van het aandeel ecstasygerelateerde gezondheidsincidenten

Array

Jaarbericht DIMS en Factsheet 2012 Monitor Drugsincidenten
Vandaag zijn het Jaarbericht van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) en de Factsheet 2012 van de Monitor Drugsincidenten (MDI) verschenen. Beide monitors geven zicht op de ontwikkelingen op de Nederlandse drugsmarkt en de acute gezondheidsincidenten die samenhangen met het gebruik van drugs.

De verschenen producten zijn bedoeld voor beleidsmakers en iedereen die zich beroepshalve of anderszins wil verdiepen in de illegale drugsmarkt in Nederland.

XTC ecstacyDe belangrijkste ontwikkeling in 2012 betrof de ecstasymarkt. Het Trimbos-instituut heeft onlangs nog via een persbericht gewaarschuwd voor de lichtzinnigheid waarmee door gebruikers wordt gedacht over het gebruik van ecstasy. Hier is namelijk geen enkele reden voor: het DIMS signaleert dat de gemiddelde dosering MDMA (de werkzame stof in ecstasy) jaarlijks toeneemt. Ook worden regelmatig ecstasypillen verkocht die naast of in plaats van MDMA potentieel gevaarlijkere stoffen bevatten, zoals PMMA.

Uit de Monitor Drugsincidenten blijkt dat tussen 2009 en 2012, onder andere op de EHBO posten van grootschalige evenementen, een toename van het aandeel ecstasygerelateerde gezondheidsincidenten is gesignaleerd. Deze patiënten zijn steeds vaker meer onder invloed dan een paar jaar geleden. Ecstasy kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hyperthermie, hartkloppingen, kramp en/of extreme opwinding.

Meer over de ontwikkelingen op de Nederlandse illegale markt voor drugs in 2012 en de incidenten die hieraan gerelateerd zijn, is terug te lezen in het Jaarbericht DIMS, update 2012 en de Factsheet 2012 van de Monitor Drugsincidenten.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen