Zet verpleegkundigen in bij darmonderzoek

Array

dikkedarm-180x200Inwendige kijkonderzoeken van de dikke darm kunnen net zo goed door verpleegkundigen worden uitgevoerd als door artsen. Dat stelt arts Paul van Putten van het Erasmus MC in zijn proefschrift. Thea Korpershoek, voorzitter V&VN Maag Darm Lever, reageert positief op de oproep om verpleegkundig endoscopisten in te zetten bij het verrichten van darmonderzoek.

Thea Korpershoek: “V&VN Maag Darm Lever heeft een opleiding voor verpleegkundige endoscopisten opgezet. Dit jaar zijn in Nederland de eerste verpleegkundig endoscopistendiploma’s uitgereikt. Door de inzet van verpleegkundig endoscopisten kunnen maag-, darm- en leverartsen de meer ingewikkelde procedures doen tijdens een darmonderzoek.”

Kwaliteit goed
Verpleegkundige endoscopisten verrichten al langer met succes relatief eenvoudige kijkonderzoeken. Dat stelt Paul van Putten in zijn proefschrift. `Zij verrichten colonoscopieen volgens de internationaal geldende criteria’, aldus Paul van Putten. ‘Bovendien zijn de patienten tevreden. De kwaliteit van de scopieen die zij uitvoeren is goed en vergelijkbaar met die van artsen. Daarnaast is het goed mogelijk dat door de introductie van de verpleegkundigen kosten worden bespaard.’

Tekort wegnemen
De colonoscopie wordt nu nog verricht door een arts, meestal een maag-, darm- en leverarts. Door de start van het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker neemt het aantal colonoscopieen toe, maar zijn er onvoldoende artsen om ze uit te voeren. Paul van Putten stelt dat verpleegkundigen het tekort kunnen wegnemen.

Bron: NIEUWSBANK.NL/Zorgvisie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen