
Nieuwe operatietechniek pancreaskanker biedt hoopvolle resultaten
ArrayNieuwe operatiemethode gaat gepaard met beduidend minder ernstige complicaties
Bij patiënten met een kanker van de pancreas of de peri-ampullaire regio (galkanaal, ampulla van Vater, twaalfvingerige darm) is een pancreaticoduodenectomie, ook Whipple-operatie genoemd, de enige kans op genezing. Tijdens deze operatie wordt de pancreaskop, samen met de twaalfvingerige darm of duodenum, de galweg en de galblaas en soms ook een deel van de maag chirurgisch weggenomen. Op het einde van de ingreep wordt de pancreas gereconstrueerd door het resterende deel van de pancreas, de lever met de galweg en de maag terug met de dunne darm in verbinding te stellen.Omdat de behandeling vaak gepaard gaat met – soms zeer ernstige – verwikkelingen, wordt deze beschouwd als een hoog-risico operatie. Uit onderzoek onder leiding van prof. dr. Baki Topal van UZ Leuven blijkt nu dat een nieuwe operatiemethode beduidend minder ernstige verwikkelingen tot gevolg heeft.
Bij deze nieuwe ingreep wordt de pancreas gereconstrueerd in de maag en niet in de dunne darm. De techniek biedt hoopvolle perspectieven voor deze kankerpatiënten.
Risico op pancreasfistel verkleinen
Prof. dr. Baki Topal: “Een pancreaticoduodenectomie is een zware ingreep met kans op ernstige complicaties. Nationale cijfers uit verschillende landen tonen bovendien aan dat het risico op overlijden na deze klassieke ingreep ongeveer een op tien is. De voornaamste doodsoorzaak na een pancreasoperatie is het ontstaan van een pancreasfistel of -lekkage ter hoogte van de pancreasreconstructie. Het verkleinen van het risico op een pancreasfistel is dan ook heel belangrijk. Daarom hebben we in samenwerking met verschillende Belgische ziekenhuizen een grootschalige studie verricht waarin we een nieuwe methode van pancreasreconstructie vergelijken met de klassieke operatie. Bij deze nieuwe operatiemethode wordt de pancreas gereconstrueerd in de maag en niet in de dunne darm”.
Overlijdensrisico tweemaal lager
Vier universitaire en vier niet-universitaire Belgische centra hebben actief deelgenomen aan dit baanbrekend onderzoek. De hoopvolle resultaten van deze studie werden onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde The Lancet Oncology. Prof. dr. Baki Topal: “In vergelijking met de vroegere klassieke reconstructie gaat de nieuwe operatiemethode gepaard met driemaal minder pancreasfistels en met beduidend minder ernstige verwikkelingen. Bovendien ligt het overlijdensrisico tweemaal lager dan bij de klassieke operatie. Het globaal overlijdensrisico van alle patiënten in deze studie bedraagt slechts 3,6 procent, wat duidelijk veel lager ligt dan het nationaal gemiddelde van 8,4 procent dat enkele jaren geleden gerapporteerd werd. Dit kan verklaard worden door de sterk positieve bijdrage van de nieuwe operatiemethode en de expertise van de deelnemende chirurgen.”
Nieuwe behandeling breed toepassen
“Na een pancreasoperatie biedt een pancreasreconstructie op de maag veel minder risico’s op ernstige verwikkelingen en veel hogere kansen op genezing. Deze nieuwe methode zou dan ook toegepast moeten worden bij alle patiënten die een operatieve behandeling nodig hebben voor een kanker van de pancreas of de peri-ampullaire regio,” besluit prof. dr. Baki Topal.
Prof. dr. Baki Topal is de hoofdonderzoeker van deze studie. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de BSHBPS-sectie van het Belgisch Genootschap voor Heelkunde.
Meer informatie
Bron: UZ Leuven