Suikers regelen immuunreacties

Array

suikerklontjesDe oppervlakte van iedere lichaamscel bestaat uit suikerketens die de communicatie tussen cellen onderling regelt. Onderzoekers Sandra van Vliet en Yvette van Kooyk (moleculaire celbiologie) onderzochten hoe de activatie van bepaalde witte bloedcellen, de T cellen, leidt tot veranderingen in deze suikerketens. De suikers kunnen worden gebruikt als stop-signaal en zijn belangrijk voor het uitzetten van immuunreacties.

Bijvoorbeeld als het virus of de bacterie succesvol is opgeruimd. Deze bevindingen leiden in de toekomst tot nieuwe therapeutische mogelijkheden om overactivatie van de T cellen, zoals bij autoimmuunziektes en allergien, te bestrijden. De onderzoekers hebben hun resultaten gisteren gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Journal of Biological Chemistry .

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen