NHG-Standpunt over medische check-ups vernieuwd

0
627

Het NHG-Standpunt over medische check-ups bij mensen zonder klachten is geactualiseerd. Aanleiding hiertoe is de uitspraak van Minister Schippers dat ze preventief medisch onderzoek onder voorwaarden wil toestaan, en de recent verschenen Richtlijn Preventief Medisch Onderzoek.

Kern van het Standpunt blijft dat preventief medisch onderzoek alleen zinvol is als het gaat om gerichte opsporing waarbij het nut van het onderzoek opweegt tegen de mogelijke fysieke en psychische nadelen. check-onderzoek-hart-preventieDit is ook de belangrijkste aanbeveling uit de Multidisciplinaire Richtlijn Preventief Medisch Onderzoek (PMO), waaraan het NHG heeft meegewerkt, Voorbeelden van onderzoek dat  aan deze richtlijn voldoet zijn het PreventieConsult Cardiometabool Risico en de dragerstest op Cystic Fibrosis.