Effecten van milieuvervuiling op het ontstaan van hart- en vaatziekten

0
733
Wat is de invloed van milieuvervuiling of geluidsoverlast op het ontstaan van hart- en vaatziekten? Anno 2013 worden ook milieufactoren opgenomen in wetenschappelijk onderzoeken die tijdens het grootste internationale cardiologisch congres tussen 31 augustus en 4 september worden gepresenteerd in Amsterdam.
Fijnstof in de lucht schaadt hartpatiënten
Verbrandingsproducten zoals fijnstof ontstaan binnen- en buitenshuis. Het inademen van fijnstof kan niet alleen leiden tot een slechtere longfunctie. Fijnstof is ook gerelateerd aan een vergrote kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. In het Europese jaar van de luchtkwaliteit zal Professor Dr. Marc Claeys uit het Belgische Edegem de vraag beantwoorden of luchtvervuiling een doorslaggevende rol speelt in de ontwikkeling of beïnvloeding van hart- en vaatziekten. milieuvervuiling-2Prof. Claeys is Adjunct-diensthoofd cardiologie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en presenteert de resultaten van zijn studie met de centrale vraag of de lucht die we inademen een onzichtbare katalysator kan zijn voor hart-en vaatziekten. Door verontreinigd lucht gedurende slechts twee uur in te ademen stijgt de diastolische bloeddruk aanzienlijk, volgens het nieuwe onderzoek.Passief roken en het effect van rookverboden?
Een manier om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn de zogenaamde rookverboden in restaurants en kroegen. Dat dit ook een positief effect heeft op mensen met hart en vaatziekten bleek uit Zwitsers onderzoek. Onderzoekers vergeleken resultaten uit twee verschillende deelstaten, waarbij de ene wel, en de ander niet het rookverbod invoerde. Hieruit bleek dat in de deelstaat waar het rookverbod wel was ingevoerd, het aantal STEMI-opnames in ziekenhuizen na de invoering van het rookverbod fors lager lag dan daarvoor. In tegenstelling tot de deelstaat waar het verbod niet werd ingevoerd, hier veranderde het aantal opnames nauwelijks. Tijdens deze sessie op 31 augustus om 11.00 uur zal verder worden ingegaan op dit onderzoek en de preventieve boodschap voor beleidsvoerders en consumenten.Geluidsoverlast
Op 1 september zoomt dr. Frank Schmidt verder in op een ander milieuprobleem: geluidsoverlast. Uit Deens onderzoek bleek eerder al dat geluidsoverlast van verkeer mogelijk invloed heeft op het risico een hartaanval te krijgen. Bij elke stijging van 10 decibel nam het risico op een hartaanval met 14% toe. Bij mensen boven de 65 lag dit zelfs op 27%.
Bron: ESC
Vorig artikelHonden helpen demente ouderen
Volgend artikelInfobesitas: Internet is het nieuwe Fast Food
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.