Wiebe Draijer opent Academisch Jaar VU

‘Maatschappij in de maak’ nieuwe jaarthema Vrije Universiteit Amsterdam het academisch jaar 2013 – 2014
Maandag 2 september opent de Vrije Universiteit Amsterdam het academisch jaar 2013 – 2014 met als jaarthema Maatschappij in de maak. Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) bespreekt het thema. In zijn rede gaat hij onder andere in op de vraag of beïnvloeding van gedrag – gesuggereerd door maakbaarheid – wenselijk is en werkt. Waar kunnen we in Nederland in de toekomst ons geld mee verdienen en hoe spelen de begrippen richting en ruimte daarin een rol. Voorzitter René Smit gaat in op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en de ontwikkelingen van de VU. Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten besteedt tijdens de OAJ aandacht aan de visie op het onderwijs van de VU. Pers is welkom.

Onderwijsprijs, StudenTalentprijs en nieuwe fellows
Tijdens de Opening Academisch Jaar reikt de VU jaarlijks de VU Onderwijsprijs uit aan een docent die zich sterk heeft ingezet voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. De StudenTalentprijs is een prijs voor de meest talentvolle student van het jaar. Ook worden de namen van de nieuwe University Research Fellow-hoogleraren en –studenten bekend gemaakt. Met dit talentprogramma toont de VU haar waardering voor de uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties van onze topwetenschappers. Zij mogen een student belonen met een University Research Fellow die de naam van de topwetenschapper draagt. Deze student ondersteunt de hoogleraar bijvoorbeeld bij onderzoek of onderwijs.

P.F. Thomése en Tessa Belinfante
De VU heeft schrijver P.F. Thomése gevraagd om in de rol van Vrije Schrijver te reflecteren op het jaarthema. Tijdens de opening houdt hij een causerie onder de titel Wat af is, is niet gemaakt. Geïnspireerd door dit dictum van de Franse dichter/essayist Paul Valéry spreekt hij een ode aan het onvoltooide uit. VU-alumna en deelnemer The Voice of Holland 2012 Tessa Belinfante verzorgt een muzikaal intermezzo.

Maatschappij in de maak
Het thema van dit collegejaar is “Maatschappij in de maak”. “In de maak” doelt  zowel op “in reparatie” als “in vernieuwing”. De grote diversiteit aan oude en nieuwe idealen die mensen in onze samenleving beweegt, maakt de vraag actueel of onze maatschappij nog een samenleving is; of “samen” nog VUmc; Gevel ziekenhuiswerkt in de Nederlandse maatschappij, en of dat samen leven eerder plaats vindt met gelijkgestemden. Wat je wilt bereiken en met wie is meer open dan ooit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen