Europese Commissie geeft goedkeuring voor nieuwe behandeling van uitgezaaide dikkedarmkanker met Bayers Stivarga®

Array

Goed nieuws voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker
De Europese Commissie (EC) geeft Bayer HealthCare vandaag goedkeuring voor het op de markt brengen van Stivarga® (regorafenib). Stivarga® is een nieuwe behandelingsoptie voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, het metastatische colorectaal carcinoom (mCRC). Een medicijn in tabletvorm voor de behandeling van volwassen patiënten met mCRC, specifiek patiënten die eerder zijn behandeld met, of die niet in aanmerking komen voor beschikbare therapieën. Die kunnen bestaan uit chemotherapie op basis van fluoropyrimidine, een anti-VEGF behandeling of een anti-EGFR behandeling.dikkedarmDikkedarmkanker veel voorkomende kankersoort
Dikkedarmkanker (CRC) is wereldwijd de op twee na meest voorkomende vorm van kanker en komt jaarlijks meer dan 1 miljoen keer voor. Wereldwijd sterft ongeveer de helft van de patiënten en de geschatte overleving is binnen vijf jaar gemiddeld 55%. Een percentage dat sterk wisselt, afhankelijk van het stadium van de ziekte (van 74% voor patiënten met ziektestadium I tot slechts 6% voor stadium IV-patiënten).
Ook in Nederland is dikkedarmkanker een veel voorkomende soort kanker. In 2011 kregen ongeveer 13.254 Nederlanders de diagnose dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker staat in ons land op de derde plaats van de meest voorkomende kankersoorten, zowel bij mannen als bij vrouwen, al ontwikkelen relatief meer mannen dan vrouwen deze ziekte. De meest voorkomende kankersoorten in ons land zijn bij mannen prostaatkanker en huidkanker en bij vrouwen borstkanker en huidkanker.

 

Duidelijke vorderingen in behandeling

Bayer ontwikkelde de stof regorafenib voor de behandeling van mCRC. Deze stof die inmiddels in verschillende landen, waaronder de VS en Japan, geregistreerd onder de merknaam Stivarga®.

Prof. Dr. C.J.A. Punt, Hoogleraar Medische Oncologie en hoofd van de afdeling Medische Oncologie AMC Amsterdam: “De laatste tien jaar zijn er duidelijk vorderingen gemaakt op het gebied van behandeling van patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom.

Enerzijds komt dat door het vaker gebruik maken van chirurgie anderzijds door het beschikbaar komen van meer effectieve geneesmiddelen. Tezamen hebben deze ontwikkelingen duidelijk de prognose van patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom verbeterd. De vooruitgang voor deze patiënten is steeds in kleine stapjes gegaan, daar is regorafenib ook zeker een voorbeeld van. Door het ontbreken van predictieve factoren is het nog niet mogelijk om patiënten te selecteren die optimaal zullen profiteren van deze behandeling, maar het is wel heel verheugend dat er nu eindelijk een small molecule is waarbij effectiviteit is aangetoond.”

 

Langere overlevingskans

De goedkeuring van Stivarga is gebaseerd op gegevens uit de wereldwijd uitgevoerde CORRECT-studie (Colorectal cancer treated with regorafenib or placebo after failure of standard therapy). In Nederland werkten hieraan de centra in Amsterdam en Leiden mee. CORRECT is een internationaal, multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase III-studie waaraan 760 patiënten met mCRC deelnamen met ziekteprogressie tijdens of binnen drie maanden na de laatste toediening van goedgekeurde standaardtherapie.

Uit de CORRECT-studie bleek dat regorafenib plus beste ondersteunende zorg (BSC) een significante verbetering gaf van zowel de algehele overleving (OS) als de progressievrije overleving (PFS). In het onderzoek was de gemiddelde algehele overleving 6,4 maanden met regorafenib vergeleken met 5,0 maanden met placebo; de gemiddelde progressievrije overleving was 1,9 maanden met regorafenib versus 1,7 maanden met placebo. Dit in vergelijking met placebo plus BSC bij patiënten met uitgezaaide darmkanker en ziekteprogressie na goedgekeurde standaardtherapieën.

De volledige resultaten van de CORRECT-studie zijn in juni 2012 gepresenteerd op de 48e jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology en op 22 november 2012 online gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.

 

Jolien Pon, voorzitter van Darmkanker Nederland, onderdeel van de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal SPKS: “ Voor patiënten is het verheugend dat er steeds betere therapie beschikbaar komt, die naast verlenging ook behoud van een redelijk goede kwaliteit van het leven geeft.”

 

Over oncologie bij Bayer

Bayer zet zich in voor Science For A Better Life door een portfolio van innovatieve behandelingen te ontwikkelen. De oncologiefranchise bij Bayer omvat nu drie oncologieproducten en verschillende andere stoffen in diverse stadia van klinische ontwikkeling. Samen illustreren deze producten hoe Bayer wetenschappelijk onderzoek benadert, met prioriteit voor aangrijpingspunten en pathways die de manier waarop kanker wordt behandeld, kunnen veranderen.

 

Bron: Bayer HealthCare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen