UZ Gent zet baanbrekend onderzoek naar innovatieve behandelingen tegen neuspoliepen onverdroten verder

neus-200x200Infoavond op woensdag 4 september 2013 zet vorderingen op een rij
De dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde van het UZ Gent heeft de afgelopen jaren intensief en succesvol onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen tegen neuspoliepen. De onderzoekers onder leiding van prof. dr. Claus Bachert vonden daarbij diverse bevredigende alternatieven voor de behandelingen die vandaag al verkrijgbaar zijn. Ze bevestigen zo de internationale reputatie die het onderzoekscentrum al jaren geniet. Vrijwel alle behandelingen die vandaag wereldwijd toegepast worden, werden in het UZ Gent uitgetest.

Moeilijk te bestrijden
Ruim 4% van de bevolking heeft last van neuspoliepen of goedaardige zwellingen van het neus- of sinusslijmvlies (1). Ze leiden tot neusverstopping, slijmen in de keel, drukkende hoofdpijn, verlies van geur en smaak. Patiënten hebben heel vaak ook astma. Dat totaalpakket maakt dat de aandoening moeilijk (blijvend) te bestrijden is.

Gepersonaliseerde geneeskunde
Het baanbrekende onderzoek in Gent focust zich in hoofdzaak op stoffen die het lichaam zelf aanmaakt en de ontsteking in het neus- of sinusslijmvlies veroorzaken, m.n. interleukine-5 (IL-5), interleukine-4 (IL-4) en immunoglobuline E (IgE). “We evolueren stilaan naar een gepersonaliseerde geneeskunde, waarbij we nagaan welke patiënt met welke behandeling het best geholpen is. Bij een van onze onderzoeksprojecten nemen we stalen van neussecretie, neusweefsel en bloed om de precieze ontstekingsparameters te kennen en zo de juiste behandeling te kunnen starten”, zegt hoofdonderzoeker prof. dr. Philippe Gevaert.

Hoopgevende resultaten
Het centrum publiceerde recent als eerste de behandeling met anti-IgE injecties bij patiënten met neuspoliepen en astma (2). Dit geneesmiddel wordt vandaag al gebruikt bij patiënten met ernstig ongecontroleerd astma: “We zien dat bij 75% van onze testpersonen na vier maanden met telkens één inspuiting per maand, de neuspoliepen aan beide zijden opmerkelijk verkleinen, de patiënt opmerkelijk minder poliep- en astmasymptomen heeft en van een hogere levenskwaliteit geniet.”

Infoavond
Op woensdag 4 september vindt in het UZ Gent een infoavond voor het grote publiek plaats. Iedereen kan gratis deelnemen, inschrijven is niet nodig. Het programma van de avond (start om 20 uur in Auditorium C op de UZ-campus, De Pintelaan 185, 9000 Gent, bewegwijzering in het UZ is voorzien):

• Wat zijn neuspoliepen? door dr. Thibaut Van Zele

• Innovatieve behandelingen van neuspoliepen door prof. dr. Philippe Gevaert

• Upper Airway Research Laboratory, toekomstvisie en nieuwe studies door prof. dr. Claus Bachert

###

(1) Voor alle duidelijkheid: neuspoliepen of nasale polyposis zijn géén adenoïden of (keel)amandelen die in de volksmond verkeerdelijk ook wel eens ‘(neus)poliepjes’ genoemd worden. Amandelen bevinden zich achteraan in de keel en worden doorgaans enkel op jonge leeftijd bij kinderen operatief weggenomen.

(2) Gevaert P, Calus L, Van Zele T, Blomme K, De Ruyck N, Bauters W, Hellings P, Brusselle G, De Bacquer D, van Cauwenberge P, Bachert C. Omalizumab is effective in allergic and nonallergic patients with nasal polyps and asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2013

OVER HET UZ GENT

Het UZ Gent is met ruim 3.000 patiënten per dag en bijna 6000 medewerkers een van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Patiënten kunnen er terecht voor hooggespecialiseerde, kwalitatieve zorg in een volledig aanbod van medische expertise. Als universitair centrum investeert het UZ Gent gericht in kwaliteit, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en klantvriendelijke dienstverlening. Het ziekenhuis werkt intensief samen met de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. De ziekenhuiscampus wordt momenteel ingrijpend verbouwd om tegen 2020 als vlot toegankelijke en duurzame “Health Campus” klaar te zijn. Meer info: www.uzgent.be

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen