Amphia Ziekenhuis opent nieuwe cathkamer

amphia ziekenhuisHet Amphia Ziekenhuis is een hypermoderne cathkamer rijker. De bestaande kamer werd te klein en de apparatuur was aan vervanging toe. De nieuwe cathkamer is volledig digitaal en voldoet aan de meest recente regelgeving voor infectiepreventie. Een belangrijk en groot voordeel is dat er 75% stralingsreductie gerealiseerd kan worden. Dit is gunstig voor patiënten en voor de medisch specialisten en verpleegkundigen die dagelijks met deze apparatuur werken. Cardioloog Bart Hooft van Huysduynen nam de cathkamer als eerste in gebruik.

Naast het plaatsen van apparatuur als pacemakers en intracardiale defibrillatoren (ICD’s) worden in de cathkamer ook hartritmestoornissen opgespoord en behandeld. De nieuwe Philips-apparatuur is volledig geïntegreerd in één systeem waardoor sneller en efficiënter gewerkt kan worden. Doordat alle benodigde instrumenten in één, draaibare pendel zijn ondergebracht, is het voor de behandelend medisch specialist ook ergonomisch beter.

In hartkatheterisatiekamers worden hartonderzoeken en -behandelingen in het lichaam van de patiënt gedaan, zonder te opereren. Er zijn momenteel slechts een paar hartkatheterisatiekamers in Nederland met de hoge OK-klasse-2. De cathkamer van het Amphia Ziekenhuis is er hier een van. Jaarlijks worden hier tussen de 250 en 350 ablaties uitgevoerd, 300 pacemakers en 350 ICD’s geplaatst.