Jaap Winter nieuwe voorzitter Vrije Universiteit Amsterdam

De Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc heeft Jaap Winter (1963) met ingang van 1 december 2013 benoemd tot nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Prof. mr. J.W. Winter koppelt een academisch profiel aan kennis van en ervaring in het bedrijfsleven en de bestuurlijke top van organisaties. Hij is hoogleraar Internationaal Ondernemingsrecht bij de Universiteit van Amsterdam, hoogleraar Corporate Governance aan de Duisenberg school of finance en partner bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Cees Veerman, voorzitter van de Raad van Toezicht VU-VUmc: “Jaap Winter is een voortreffelijke aanwinst voor de VU. We zijn overtuigd van zijn vermogen tot verbinden en inspireren en verwachten dat hij binnen de VU de ingezette inhoudelijke koers uiteraard op zijn manier verder gaat vormgeven.”

image_MTYxMjYwMTa9YeNeF1wg8wWetenschap en Corporate Governance
Jaap Winter studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij ook promoveerde. Hij is specialist en vormgever op het gebied van Corporate Governance en Corporate Governance systemen in Nederland en in Europa en was medeoprichter van de Duisenberg school of finance, waar hij de eerste decaan was. Hij was onder andere lid van de Commissie Corporate Governance onder voorzitterschap van Morris Tabaksblat en voorzitter van de ‘High Level Group of Company Law Experts’ die in 2001 door de Europese Commissie werd ingesteld om te adviseren over een modern juridisch kader voor Ondernemingsrecht en Corporate Governance in Europa. Winter blijft hoogleraar: “Ik krijg veel energie van het geven van college aan jonge, gemotiveerde mensen en wil dat binnen de beperkte tijd die ik daarvoor over zal hebben ook graag blijven doen.”

1 december 2013
Jaap Winter neemt per 1 december de functie over van René Smit, wiens tweede termijn als voorzitter afloopt. René Smit is verheugd dat een goede opvolger is gevonden: “De VU is een prachtige universiteit waar ik met veel plezier en inzet heb gewerkt de afgelopen jaren. Het werk aan een universiteit is nooit klaar, maar ik heb er vertrouwen in dat Jaap Winter de VU goed de toekomst in zal leiden. De VU heeft samen met de Universiteit van Amsterdam en VUmc/AMC een uitstekende uitgangspositie om uit te groeien tot een toonaangevende universiteit in Europa en talent uit de hele wereld naar Amsterdam te trekken.”
Winter: “Ik zie er erg naar uit om mijn energie en ervaring voor de Vrije Universiteit in te zetten. Ik herken me in de identiteit van de VU en verheug me op de samenwerking met alle medewerkers en studenten die deze bijzondere universiteit rijk is.”

De beloning van de nieuwe voorzitter, die in eerste instantie voor een periode van vier jaar is benoemd, is in overeenstemming met de Wet normering topinkomens.

Recente artikelen