Nieuwe droogpoederinhalator beschikbaar in Nederland voor patiënten met Cystic Fibrosis

Array

Cystic Fibrosis longSinds kort is de , in Nederland beschikbaar voor mensen met CF die te maken krijgen met een chronische longinfectie als gevolg van de Pseudomonas aeruginosa bacterie en 6 jaar of ouder zijn. Colobreathe® is speciaal ontwikkeld om het gebruik door patiënten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het bestaat uit 2 elementen de Colobreathe® capsule met medicatie en de Turbospin® inhalator. Deze laatste zorgt ervoor dat de medicatie goed in de longen van de patiënt komt1.

Cystic Fibrosis is een ernstige aangeboren aandoening die (vooralsnog) niet te genezen is. CF is blijvend, waarbij tijdens het verloop van de ziekte de klachten over het algemeen steeds ernstiger worden. Dit leidt meestal tot een beperkte levensverwachting. Naar schatting lijden er in Nederland 1.400 mensen aan deze ziekte. Door intensieve (medische) zorg is tegenwoordig de levensverwachting en de kwaliteit van leven van Cystic Fibrosis patiënten verbeterd. De gemiddelde levensverwachting is momenteel ongeveer 35 tot 40 jaar. Het aantal volwassen patiënten in Nederland bedraagt inmiddels meer dan 700.

Colobreathe® is een capsule die het antibioticum colistimethaatnatrium bevat (125 mg). Het wordt gebruikt met het Turbospin® inhalatieapparaat, een relatief klein (10 cm lang) en draagbaar medisch inhalatieapparaat dat de droge poeder via de inademingslucht van de patiënt in de longen brengt. De patiënt inhaleert tweemaal daags de inhoud van één capsule. Dit duurt normaal gesproken rond de 60 seconden. De patiënt kan dit na instructie zonder medisch toezicht uitvoeren.

Prof. dr. Kors van der Ent van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht: “Dit is goed nieuws voor patiënten met CF in Nederland. Een droogpoederinhalator kan langdurige vloeistofverneveling vervangen en dat levert veel tijdswinst op. Dit komt de compliance ten goede. Meer tijd dus voor andere zaken die belangrijk zijn voor de gezondheid van de patiënt, zoals meer tijd voor ademhalingsoefeningen en bewegen.”

Forest Laboratories Nederland is een nieuw farmaceutisch bedrijf in Nederland en maakt onderdeel uit van Forest Laboratories Europe (FLE). Het moederbedrijf Forest Laboratories Inc. (www.frx.com) is gevestigd in New York (USA).

1 Smpc Colobreathe

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen