Vierde keer op rij ‘roze lintje’ naar Mammacentrum Catharina Ziekenhuis

0
180

borstkanker3-200x200Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft als grootste borstkankercentrum van de regio vandaag voor de vierde keer op rij het kwaliteitskeurmerk het ‘roze lintje’ van Borstkankervereniging Nederland (BVN) gekregen. Uit de onafhankelijke Monitor Borstkankerzorg blijkt dat patie?nten de medewerkers van het Mammacentrum een dikke acht geven. Ook is de kans op een heroperatie in het Catharina Ziekenhuis laag. Daarnaast behandelt het Catharina Ziekenhuis in de regio de meeste borstkankerpatie?nten per jaar en heeft het de kortste wachttijd voor een operatie.

Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis onderscheidt zich op enkele belangrijke punten van andere ziekenhuizen. Omdat de medewerkers de impact van de ziekte kennen, is het zorgproces zo ingericht dat nieuwe patie?nten op werkdagen altijd binnen 24 uur terecht kunnen voor het eerste onderzoek. De uitslag van het onderzoek is in de meeste gevallen diezelfde dag nog bekend. Daarnaast kan het ziekenhuis door de aanwezigheid van een eigen afdeling Radiotherapie alle vormen van borstkanker in huis behandelen. Het ziekenhuis fungeert in de regio ook als verwijscentrum voor complexe behandelingen.

Fysiotherapie tijdens chemotherapie
Sinds mei van dit jaar biedt het Mammacentrum aan vrouwen die vanwege borstkanker chemotherapie krijgen, tijdens de kuur speciale fysiotherapie aan. Twee keer per week kunnen vrouwen in het ziekenhuis terecht voor fitness, onder leiding van oncologisch geschoolde fysiotherapeuten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door te sporten de chemotherapie beter wordt verdragen, dat patie?nten sneller herstellen en minder last hebben van bijwerkingen. Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Het samen sporten met lotgenoten wordt door patie?nten als prettig ervaren.

Bestraling tijdens operatie

Het Catharina Ziekenhuis is in Nederland e?e?n van de twee ziekenhuizen die patie?nten tijdens de operatie kan bestralen, de zogenoemde IORT?procedure (Intra Operatieve RadioTherapie). Dat betekent dat voor een bepaalde patie?ntengroep borstkanker in e?e?n dag helemaal behandeld kan worden. De intensieve bestralingen na de operatie komen voor die patie?ntengroep daarmee te vervallen.

Vierde keer op rij
Het Mammacentrum is onderdeel van het Catharina Oncologiecentrum; een multidisciplinair concept waar de zorg rond de patie?nt op e?e?n plek geconcentreerd is. Patie?nten met kanker hebben in het Catharina Oncologiecentrum e?e?n ingang voor al hun onderzoeken en behandelingen.

BVN heeft de criteria van de Monitor Borstkankerzorg ook dit jaar weer aangescherpt. Door deze jaarlijkse aanscherping wil BVN een impuls geven om kwaliteit van borstkankerzorg, vanuit patie?ntperspectief, te verbeteren. De aanscherping van deze criteria is breed getoetst bij patie?nten en professionals. Ga naar www.monitorborstkankerzorg.nl voor alle informatie en de nieuwe criteria.

De Monitor Borstkankerzorg is ontwikkeld door Borstkankervereniging Nederland en Mediquest, met medewerking van Stichting Pink Ribbon en de Stichting Miletus. De roze lintjes werden voor de vierde keer toegekend. In alle eerdere jaren kreeg het Catharina Ziekenhuis ook het ‘roze lintje’ uitgereikt.