
Prinsjesdag en de zorg; een vooruitblik
ArrayDe nullijn voor zorg en onderwijs wordt versoepeld, belastingtarieven worden niet geïndexeerd en ministeries worden gekort op hun budget.
Er komt toch geen inkomensafhankelijk eigen risico, zoals de bedoeling was. Het eigen risico blijft 350 euro per persoon per jaar en zal alleen nog worden verhoogd als dat door inflatie nodig is. Wel krijgen mensen met lage inkomens een compenserende zorgtoeslag en wordt voor de hoogste inkomens de algemene heffingskorting afgeschaft (zie volgende punt).
Het systeem van toeslagen wordt vereenvoudigd. Volgens Haagse bronnen gaat ook het vermogen gedeeltelijk meetellen bij de vraag of iemand in aanmerking komt voor een toeslag en dat zou al in 2015 ingaan.Naar verluidt is het de bedoeling dat er vanaf 2017 één regeling is voor alle toeslagen, en mensen krijgen minder toeslag naarmate ze meer inkomen hebben. De huurtoeslag en zorgtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget zouden allemaal onder die regeling vallen.
Het kabinet gaat minder bezuinigen op chronisch zieken en gehandicapten. Staatssecretaris Van Rijn maakt bijna een kwart miljard euro vrij om vooral mensen die in een instelling wonen te ontzien. Mensen die een Wajong-uitkering hebben en in een instelling zitten, krijgen 1700 euro meer per jaar dan in het regeerakkoord was afgesproken. En voor WAO’ers in een instelling wordt de uitkering 950 euro ruimer.
Gemeenten worden in 2014 nog niet gekort op het budget voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging, melden goed ingevoerde bronnen. De geplande bezuiniging van 89 miljoen euro is uitgesteld. In 2015 komt er wel veel minder geld voor.