Strafzaak tegen ex-neuroloog Jansen Steur begint eindelijk vrijdag

Vele slachtoffers van de voormalig neuroloog Jansen Steur reageerden vandaag opgelucht. De officier van Justitie medische zaken mr. M. van Eykelen deelde de aangevers, die op de tenlastelegging zijn genoemd, en hun belangenbehartiger Yme Drost vandaag mee, dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Jansen Steur op maandag 4 november om 9.30 uur zal aanvangen. De strafzaak wordt behandeld door de rechtbank Overijssel, locatie Almelo.

De rechtbank heeft in totaal 13 zittingsdagen gepland voor de inhoudelijke behandeling. Eerder vonden er al regiezittingen plaats. De strafzaak tegen de voormalige neuroloog wordt de grootste medische strafzaak ooit genoemd.Tuchtzaak ook in november

Op 1 november om 10.00 uur vindt de inhoudelijke behandeling van de tuchtzaak plaats tegen Jansen Steur. Anders dan bij een strafzaak toetst de tuchtrechter of Jansen Steur heeft gehandeld of heeft nagelaten in strijd met de zorg die hij als arts in die hoedanigheid behoorde te betrachten.

De voormalige bestuurders van het Enschedese ziekenhuis waar Jansen Steur werkte en de inspecteurs van de Inspectie voor de Volksgezondheid moeten zich later in november verantwoorden voor de Zwolse tuchtrechter. Hun wordt kortgezegd verweten dat zij als medische beroepsbeoefenaren hebben gehandeld in strijd met het belang van een goede uitoefening van individuele gezondheidszorg.

De tuchtzaak is aangespannen namens vijf slachtoffers. “Daarbij is gekozen voor slachtoffers die niet op de tenlastelegging staan in de strafzaak. Daarmee wordt voorkomen dat tuchtzaak en strafzaak met elkaar worden vermengd”, aldus Yme Drost. De tuchtzaak voor het Regionaal Tuchtcollege Zwolle wordt behandeld in één van de zalen van de rechtbank Overijssel in Zwolle.

Aantekening in BIG-register

Volgens Yme Drost is het doel van de tuchtzaak dat er zo snel mogelijk een aantekening in het BIG-register komt over de handelwijze van Jansen Steur. De slachtoffers willen daarmee voorkomen dat Jansen Steur nog langer ongestoord zijn gang kan gaan in het buitenland. Journalisten van RTV-Oost en het dagblad De Twentsche Courant Tubantia troffen Jansen Steur meerdere malen werkend als neuroloog in Duitsland aan. Dat leidde tot veel ophef in de media en grote verontwaardiging bij slachtoffers. Ook willen de slachtoffers door de tuchtzaak voorkomen dat Jansen Steur zich ooit nog weer als arts kan laten inschrijven in het BIG-register.

Verdenkingen tegen Jansen Steur

De voormalig neuroloog van het Enschedese MST-ziekenhuis wordt verdacht van verduistering van ongeveer Euro 88.000,- van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, diefstal van medicijnen en het vervalsen van onderzoeksresultaten en recepten. Daarnaast wordt de neuroloog verdacht van het opzettelijk in hulpeloze toestand brengen en laten van patiënten, evenals het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patiënten, met (zwaar) lichamelijk letsel en de dood ten gevolge. Op de delicten staan gevangenisstraffen variërend van twee tot negen jaar.

De voormalig arts Jansen Steur, die zichzelf een dubbele naam gaf en voorheen als neuroloog verbonden was aan het Medisch Spectrum Twente (MST) te Enschede, stelde in de jaren negentig van de vorige eeuw tot 2005, vele onjuiste diagnoses. Zo vertelde de neuroloog ten onrechte aan patiënten dat zij ernstige ziektes als Alzheimer, Parkinson en MS hadden. Nadat de neuroloog in 2004 zwaar verslavende medicijnen voor eigen gebruik uit het ziekenhuis stal, werd hij ontslagen en met een gouden handdruk naar huis gestuurd. De vele medische fouten verdwenen in de doofpot.

Totale schade geschat op ruim 2 miljoen

Bij letselschade-expert Yme Drost hebben zich meer dan 200 slachtoffers van de voormalig neuroloog gemeld. Namens ruim 100 patiënten werd een schadeclaim ingediend. Meer dan 80 patiënten werden inmiddels schadeloos gesteld. Yme Drost schat de totale schade in op ruim 2 miljoen euro.

Bron: Drost.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen