UMCG pakt samen met Hanzehogeschool Groningen en bedrijfsleven ondervoeding aan

Array

Innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition opgericht
Het UMCG heeft samen met de Hanzehogeschool Groningen en bedrijven  een innovatiewerkplaats opgericht om nieuwe, innovatieve producten en strategieën te ontwikkelen om ondervoeding bij patiënten en ouderen tegen te gaan. Ondervoeding is een ernstig, omvangrijk en groeiend probleem binnen de zorgsector. Patiënten die ondervoed raken komen vaak in een negatieve gezondheidsspiraal terecht en dat kan leiden tot langere opnames, meer medicijnen, complexere zorg, minder kwaliteit van leven en minder relatief gezonde levensjaren. De kosten van ondervoeding in Europa zijn daardoor zelfs hoger dan die van obesitas.

Patiënten met bijvoorbeeld kanker lopen door onder andere verminderde eetlust, vermoeidheid en misselijkheid een groot risico om ondervoed te raken, waardoor hun conditie en fysieke en mentale weerstand verslechtert. voedingHelaas heeft aanpassing van de voeding niet altijd voldoende resultaat op de spiermassa en spierkracht. Naast voldoende inname van eiwitten en calorieën, is ook voldoende lichaamsbeweging nodig. Om (het risico op) ondervoeding nog meer tegen te gaan moet de kennis over voeding en beweging in relatie tot ondervoeding, bij zowel patiënten, mantelzorgers en (toekomstige) professionals verder worden vergroot. Daarom heeft de afdeling Kaakchirurgie van het UMCG het initiatief genomen om samen met de Hanzehogeschool Groningen en FrieslandCampina, Mediq Tefa en Ordina de innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition op te richten. Deze werkplaats maakt onderdeel uit van het landelijke Centre of Expertise Healthy Ageing.

In de innovatiewerkplaats gaan diëtisten, fysiotherapeuten, artsen en verpleegkundigen samen met docenten, studenten, onderzoekers en bedrijven strategieën en producten ontwikkelen die de voedingstoestand, gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten en ouderen die risico lopen op ondervoeding, verbeteren. Het stimuleren van zelfregie en autonomie van de patiënt/oudere staat daarbij centraal. De wetenschappelijke onderzoeksresultaten kunnen snel worden doorvertaald naar producten en adviezen voor patiënten en ouderen, trainingen voor professionals, en technologieën zoals apps. Op deze manier hopen de samenwerkingpartners de effectiviteit en efficiëntie in de zorg rondom ondervoede patiënten te verbeteren.

Meer informatie vindt u op de website van het Centre of Expertise Healthy Ageing.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen