UMCG pakt samen met Hanzehogeschool Groningen en bedrijfsleven ondervoeding aan
ArrayInnovatiewerkplaats Clinical Malnutrition opgericht
Het UMCG heeft samen met de Hanzehogeschool Groningen en bedrijven een innovatiewerkplaats opgericht om nieuwe, innovatieve producten en strategieën te ontwikkelen om ondervoeding bij patiënten en ouderen tegen te gaan. Ondervoeding is een ernstig, omvangrijk en groeiend probleem binnen de zorgsector. Patiënten die ondervoed raken komen vaak in een negatieve gezondheidsspiraal terecht en dat kan leiden tot langere opnames, meer medicijnen, complexere zorg, minder kwaliteit van leven en minder relatief gezonde levensjaren. De kosten van ondervoeding in Europa zijn daardoor zelfs hoger dan die van obesitas.
Patiënten met bijvoorbeeld kanker lopen door onder andere verminderde eetlust, vermoeidheid en misselijkheid een groot risico om ondervoed te raken, waardoor hun conditie en fysieke en mentale weerstand verslechtert. Helaas heeft aanpassing van de voeding niet altijd voldoende resultaat op de spiermassa en spierkracht. Naast voldoende inname van eiwitten en calorieën, is ook voldoende lichaamsbeweging nodig. Om (het risico op) ondervoeding nog meer tegen te gaan moet de kennis over voeding en beweging in relatie tot ondervoeding, bij zowel patiënten, mantelzorgers en (toekomstige) professionals verder worden vergroot. Daarom heeft de afdeling Kaakchirurgie van het UMCG het initiatief genomen om samen met de Hanzehogeschool Groningen en FrieslandCampina, Mediq Tefa en Ordina de innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition op te richten. Deze werkplaats maakt onderdeel uit van het landelijke Centre of Expertise Healthy Ageing.
In de innovatiewerkplaats gaan diëtisten, fysiotherapeuten, artsen en verpleegkundigen samen met docenten, studenten, onderzoekers en bedrijven strategieën en producten ontwikkelen die de voedingstoestand, gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten en ouderen die risico lopen op ondervoeding, verbeteren. Het stimuleren van zelfregie en autonomie van de patiënt/oudere staat daarbij centraal. De wetenschappelijke onderzoeksresultaten kunnen snel worden doorvertaald naar producten en adviezen voor patiënten en ouderen, trainingen voor professionals, en technologieën zoals apps. Op deze manier hopen de samenwerkingpartners de effectiviteit en efficiëntie in de zorg rondom ondervoede patiënten te verbeteren.
Meer informatie vindt u op de website van het Centre of Expertise Healthy Ageing.
Bron: UMCG