Laboratoria Santeon ziekenhuizen bundelen krachten

Array

Met een totaalomzet van ruim 100 mln. euro en 750 fte aan medewerkers behoren de Santeon laboratoria tot de grootste laboratoriumnetwerken van Nederland. Santeon is het samenwerkingsverband van zes topklinische ziekenhuizen, verspreid over Nederland.
Daar waar veel samenwerkingsverbanden tussen laboratoria zich op lokaal of regionaal niveau afspelen, onderscheiden de Santeon laboratoria zich als landelijk opererend laboratoriumnetwerk, met behoud van regionale samenwerking.

De heer dr. C.B. (Bas) Leerink, bestuursvoorzitter van Santeon ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en in het Santeon bestuur portefeuillehouder kwaliteit: “In de zorg – en ook in het laboratoriumonderzoek – zie je de tendens van schaalvergroting en centralisatie. laboratoriumDat is nodig om de kosten van de zorg omlaag te brengen en tegelijkertijd de kwaliteit te verbeteren. Wij kiezen voor schaalvergroting door intensieve samenwerking op landelijke schaal in Santeon verband. Efficiëntie wordt behaald, bijvoorbeeld doordat we specialistische bepalingen neer kunnen leggen bij het daarop gespecialiseerde Santeon laboratorium, zodat niet iedereen deze mogelijkheid in huis hoeft te hebben. Groot voordeel van het landelijke kennisnetwerk is dat onze hooggespecialiseerde klinisch chemici hun kennis en ervaring delen en met elkaar werken aan optimale werkprocessen. Dat geeft een kwaliteitsimpuls en het versterkt de mogelijkheden die we hebben in de samenwerking met onze regionale partners. Zo hebben heel veel patiënten toegang tot goede en snelle diagnostiek, met een 24-uurs bereikbaarheid van de voorzieningen.”

De Santeon laboratoriumgroep bestaat uit de klinisch chemische laboratoria van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Medisch Spectrum Twente in Enschede (Medlon BV). Door kennisuitwisseling en gezamenlijke onderzoeks- en kwaliteitsprojecten geven de Santeon ziekenhuizen vorm aan hun gedeelde ambitie: de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg, veiligheid en gastvrijheid voor patiënten en hun familie.
Diagnostisch onderzoek heeft grote impact op het zorgtraject dat volgt. Laboratoriumdiagnostiek staat voor maximaal 2% van de kosten en heeft invloed op circa 60% van de beslissingen inzake behandeling. Met een goede kwaliteit van diagnostiek valt een hoop ‘winst’ te behalen. Dan gaat het niet alleen over geld, maar zeker ook over het grote voordeel voor patiënt en behandelend arts, als zij snel over de juiste informatie kunnen beschikken.

Bron: Santeon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen