Meer effect van TNF-alfaremmers

Array

biologicals, antistoffenTNF-alfaremmers zijn dure maar effectieve medicijnen tegen reumatoide artritis (RA). Toch werken de medicijnen niet altijd optimaal. Er zijn verschillende factoren die het effect van de behandeling negatief beinvloeden.

Antistoffen tegen medicijn
Een daarvan is dat er soms een afweerreactie tegen het medicijn ontstaat. De antistoffen die bij deze afweerreactie gevormd worden, zijn van invloed op de hoeveelheid van het medicijn dat circuleert in het bloed van patienten. Omdat die hoeveelheid afneemt, neemt de werking ook af. Dit gebeurt  alleen als er heel veel antistoffen worden gevormd.

Meten levert kostenbesparing op
Dr. Krieckaert toonde met een computersimulatie aan dat het meten van medicijnspiegels in het bloed een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren ten opzichte van de huidige behandelstrategie, waarin medicijnspiegels niet routinematig gemeten worden. Daarnaast toonde zij aan dat toevoegen van  het goedkope antireumamedicijn methotrexaat (MTX) de behandeling met TNF-alfaremmers verbetert, omdat MTX de afweerreactie onderdrukt.

Over de onderzoeker
Charlotte Krieckaert (Alkmaar, 1982) is arts-onderzoeker op de afdeling Reumatologie van Reade, centrum voor reumatologie en revalidatie, in Amsterdam. Ze promoveert op 25 september aan de VU te Amsterdam op het optimaliseren van de behandeling van reumatoide artritis.

Bron: VU Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen