Medicijnjournaal informeert over nieuwe geneesmiddelen

0
241

Het laatste nieuws over nieuwe geneesmiddelen is nu te bekijken via een audiovisueel Medicijnjournaal. Het journaal praat (huis)artsen en apothekers in ongeveer 10 minuten bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe medicatie. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) ontwikkelt de journaals in het kader van het programma Medicijnbalans. Bekijk het eerste Medicijnjournaal.

Registratiehouders richten zich de laatste jaren vooral op specialisten als het gaat om de introductie van nieuwe geneesmiddelen. Hierdoor ontbreekt het huisartsen, die in de praktijk ook met deze middelen te maken krijgen, aan bruikbare informatie. pillen medicijnen kleurenHet bepalen van de meerwaarde van de nieuwe medicijnen ten opzichte van huidige therapieën is dan lastig. Bovendien kunnen patiënten minder vaak terecht voor advies bij hun huisarts. Bijvoorbeeld als ze aarzelen of ze een door een specialist voorgesteld nieuw middel moeten gaan gebruiken.

Neutrale informatie
Met de Medicijnjournaals wil het IVM huisartsen en apothekers neutrale, in de praktijk bruikbare informatie bieden zodat zij makkelijker de meerwaarde van nieuwe middelen vast kunnen stellen en beter hun patiënten kunnen adviseren. In het eerste journaal wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan de plaats van nieuwe orale anticoagulantia bij de behandeling van atriumfibrilleren. Onder andere het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen CBG en het College voor Zorgverzekeringen CVZ werken aan de journaals mee. Het ministerie van Volksgezondheid en zorgverzekeraar VGZ maken de journaals financieel mogelijk. In oktober verschijnt het volgende Medicijnjournaal.

Bron: IVM