Legionella aangetroffen in Zuid Limburg

0
192

De GGD Zuid Limburg meldt dat deze week, bij een routinecontrole bij Sport en Leisurepark te Landgraaf, legionella is aangetroffen in de douches. Legionella komt in lage concentraties in allerlei soorten water en in vochtige bodem voor. In waterleidingen kan de bacterie zich onder bepaalde omstandigheden dusdanig vermeerderen dat soms mensen besmet raken. De kans op besmetting is uitermate klein. In zeldzame gevallen kan legionella echter een ernstige longontsteking (‘veteranenziekte’) veroorzaken. Met name zware rokers, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken die hun afweer verstoren (bijvoorbeeld mensen die een transplantatie hebben ondergaan), lopen een groter risico om ziek te worden. Bij kinderen daarentegen wordt de ziekte vrijwel nooit gezien. Een ziek gevoel, longontsteking met hoge koorts, hoest en soms ook braken en diarree zijn typische verschijnselen.legionellaDe organisatie van Sport en Leisurepark heeft direct maatregelen genomen om de bacterie te bestrijden. De douches zijn momenteel gesloten voor gebruik en worden weer opengesteld zodra aangetoond is dat de leidingen legionella-vrij zijn. Mensen die gebruik hebben gemaakt van de douchevoorzieningen van het Sport en Leisurepark worden gevraagd om gedurende de periode van 3 weken na het laatste gebruik alert te zijn op verschijnselen van veteranenziekte, en bij bovengenoemde verschijnselen contact op te nemen met hun huisarts. Voor omliggende douchevoorzieningen geldt dit niet omdat deze een gescheiden watervoorziening hebben. De huisartsen in Oostelijk Zuid-Limburg zijn door de GGD Zuid Limburg geïnformeerd, alsook de sportverenigingen die gebruik maken van deze douchevoorziening.