Legionella aangetroffen in Zuid Limburg

De GGD Zuid Limburg meldt dat deze week, bij een routinecontrole bij Sport en Leisurepark te Landgraaf, legionella is aangetroffen in de douches. Legionella komt in lage concentraties in allerlei soorten water en in vochtige bodem voor. In waterleidingen kan de bacterie zich onder bepaalde omstandigheden dusdanig vermeerderen dat soms mensen besmet raken. De kans op besmetting is uitermate klein. In zeldzame gevallen kan legionella echter een ernstige longontsteking (‘veteranenziekte’) veroorzaken. Met name zware rokers, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken die hun afweer verstoren (bijvoorbeeld mensen die een transplantatie hebben ondergaan), lopen een groter risico om ziek te worden. Bij kinderen daarentegen wordt de ziekte vrijwel nooit gezien. Een ziek gevoel, longontsteking met hoge koorts, hoest en soms ook braken en diarree zijn typische verschijnselen.legionellaDe organisatie van Sport en Leisurepark heeft direct maatregelen genomen om de bacterie te bestrijden. De douches zijn momenteel gesloten voor gebruik en worden weer opengesteld zodra aangetoond is dat de leidingen legionella-vrij zijn. Mensen die gebruik hebben gemaakt van de douchevoorzieningen van het Sport en Leisurepark worden gevraagd om gedurende de periode van 3 weken na het laatste gebruik alert te zijn op verschijnselen van veteranenziekte, en bij bovengenoemde verschijnselen contact op te nemen met hun huisarts. Voor omliggende douchevoorzieningen geldt dit niet omdat deze een gescheiden watervoorziening hebben. De huisartsen in Oostelijk Zuid-Limburg zijn door de GGD Zuid Limburg geïnformeerd, alsook de sportverenigingen die gebruik maken van deze douchevoorziening.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen