Aanbieden petitie “verkoop tabak alleen in tabaksspeciaalzaken’

0
316

kamerleden-300x225Dinsdag 1 en woensdag 2 oktober debatteert de Tweede Kamer over de tabakswet i.v.m. de verhoging van de leeftijdsgrens en het amendement van Van Gerven (SP) om de verkoop van tabak alleen in de tabaksspeciaalzaak toe te staan.

De verkoop van tabak zou beperkt moeten worden tot alleen tabaksspeciaalzaken. Dat bepleit KWF Kankerbestrijding in de petitie. Het wetsvoorstel om de leeftijdsgrens voor de verkoop van sigaretten te verhogen van 16 naar 18 jaar alleen is niet doeltreffend genoeg. Voor die verhoging is inmiddels een meerderheid van de Tweede Kamer en daar is KWF Kankerbestrijding ook blij mee. Maar de effectiviteit van deze leeftijdsverhoging wordt sterk verhoogd als tegelijkertijd het aantal verkooppunten drastisch verminderd wordt. Dat stelt de SP in een amendement, waar morgen ook over wordt gesproken. Met de huidige 60.000 verkooppunten worden jongeren op iedere straathoek verleid door de tabaksindustrie. Daar moet een einde aan komen. Het percentage Nederlanders dat deze mening deelt, stijgt de laatste jaren snel blijkt uit TNS Nipo draagvlakonderzoek tabaksontmoediging.

Handhaving beter mogelijk
Het terugdringen van het aantal verkooppunten van tabak naar alleen tabaksspeciaalzaken maakt de handhaving van de leeftijdsgrens ook beter mogelijk. Nu moet een 16-jarige kassamedewerker om legitimatie vragen aan leeftijdsgenoten en mogelijk ‘nee’ verkopen. Dit wordt nog lastiger als de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak 18 jaar is.

Jaarlijks beginnen ruim 70.000 jongeren met regelmatig roken. Voor de tabaksindustrie zijn zoveel mogelijk verkooppunten belangrijk omdat het de enige plek is waar ze nog aan marketing mogen doen. Juist de plaatsen waar ook jongeren komen zoals de supermarkt zijn dus interessant voor hen. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep omdat de tabaksindustrie ook weet dat 80% van de volwassen is begonnen met roken voor zijn 18de jaar. En strakke schappen met verleidelijk vormgegeven pakjes tussen allerlei normale producten verleiden jongeren te gaan roken.

Fleur van Bladeren KWF Kankerbestrijding: “Tabak is in Nederland op iedere straathoek te koop. Het ligt naast de medicijnen, achter het snoep, naast de stripboeken en tussen de aanbiedingen. Op deze manier krijgen jongeren het signaal dat tabak een normaal product is. Het ligt immers bij de supermarkt, de drogist, de boekwinkel, het benzinestation en er staat een sigarettenautomaat in de horeca en de snackbar. Het is ongelooflijk dat een dodelijk product op deze plaatsen verkocht wordt. We rekenen erop dat de Tweede Kamerleden hier een einde aan kunnen maken.”

Jaarlijks 10.000 doden door kanker door roken veroorzaakt
Jaarlijks telt Nederland ruim 10.000 doden door kanker die is veroorzaakt door roken en circa 9.000 doden door andere roken-gerelateerde ziekten. Want van tabaksrook krijgen mensen niet alleen kanker maar ook andere ernstige aandoeningen zoals hart- en vaarziekten of COPD. Reden voor KWF Kankerbestrijding om de strijd aan te gaan met de huidige tabaksverkoop.