Verbeterde methode voor onderdrukken aanval Multiple Sclerose

0
501

to-BBB presenteert resultaten van experimentele MS-therapie
to-BBB, de Leidse biotechnologie onderneming die zich richt op optimaal transport van medicijnen door de bloed-hersenbarrière voor de aanpak van hersenziekten, heeft een verbeterde behandelmethode ontwikkeld om aanvallen van Multiple Sclerose (MS) te onderdrukken. Deze week presenteert to-BBB onderzoeksresultaten tijdens een toonaangevend Europees MS-Congres (ECTRIMS) in Kopenhagen. De studiedata laten zien dat to-BBB’s experimentele product (met codenaam 2B3-201) een lagere dosering en doseringsfrequentie van de steroïden voor het onderdrukken van MS-aanvallen mogelijk maakt. Dit vormt voor patiënten een effectieve, veilige en minder belastende therapie. De onderneming wil later dit jaar een eerste klinische studie in mensen starten.

brein hersen hoofd neuro“We zijn bijzonder trots de resultaten te kunnen presenteren van het tweede kandidaatmedicijn in onze pijplijn”, zegt Pieter Gaillard, oprichter en wetenschappelijk directeur van to-BBB. “2B3-201 heeft laten zien dat het de gangbare therapie voor de onderdrukking van MS-aanvallen, aanzienlijk kan verbeteren. Onze aanpak zou voor MS- patiënten voordelen kunnen bieden op het gebied van effectiviteit, veiligheid en gebruiksgemak. Door het verbeteren van een bestaand geneesmiddel verwachten we een relatief kort verder ontwikkelingstraject te kunnen volgen om het product voor patiënten met deze ernstige aandoening van het centrale zenuwstelsel beschikbaar te maken.”
Multiple Sclerose
In Nederland lijden zo’n 17.000 mensen aan Multiple Sclerose. Bij acute MS-aanvallen dringen cellen van het immuunsysteem de witte stof van hersenen en ruggenmerg binnen. waardoor ontstekingen en schade ontstaan die leiden tot uitvalsverschijnselen. De huidige standaardbehandeling van een MS aanval bestaat vaak uit drie tot vijf dagen van langdurige infusen met hoge doseringen steroïden. Deze behandeling is kostbaar, patiëntonvriendelijk en geeft onaangename bijwerkingen.
Aanpak to-BBB
Dankzij de gepatenteerde G-Technology®, een door to-BBB ontwikkelde technologie voor geneesmiddelentransport door de complexe bloed-hersenbarrière, kan 2B3-201 steroïden eenmalig met een lagere dosering en veel geleidelijker afgeven aan bloed en hersenen. 2B3-201 schermt de steroïden in de bloedbaan af, waardoor sprake is van een langere circulatietijd en minder bijwerkingen. 2B3-201 maakt een lagere dosering en een lagere doseringsfrequentie van de steroïden mogelijk.
Over de bloed-hersenbarrière
De hersenen van de mens worden goed beschermd tegen gevaren van buitenaf. De zogeheten bloed-hersenbarrière zorgt ervoor dat mogelijk gevaarlijke stoffen vanuit het bloed de hersenen niet kunnen binnendringen, maar sluit tegelijkertijd het overgrote deel van potentiële medicijnen buiten. Dit zorgt ervoor dat de behandeling van hersenziekten veel complexer is in vergelijking met ziekten in andere delen van het lichaam. to-BBB’s gepatenteerde G-Technology verbetert de opname van medicijnen in de hersenen door gebruik te maken van selectieve transporters op de bloed-hersenbarrière.
Over to-BBB
to-BBB is een Nederlandse biotechnologie onderneming, gevestigd op het Leiden Bio Science Park, dat zich richt op verbeterd transport van medicijnen over de bloed-hersenbarrière. to-BBB ontwikkelt nieuwe behandelingen voor ernstig invaliderende hersenziekten, zoals hersentumoren en multiple sclerose, door bestaande medicijnen te combineren met haar gepatenteerde technologieplatform (de G-Technology).
to-BBB gebruikt haar technologie om het transport naar de hersenen van de chemotherapie doxorubicine te verbeteren in haar eerste product 2B3-101, dat momenteel in een fase IIa klinische studie wordt onderzocht in patiënten met hersentumoren.
to-BBB’s tweede experimentele product 2B3-201, combineert de ontstekingsremmer methylprednisolon met de G-Technology om inflammatoire hersenziekten (zoals Multiple Sclerose) beter te behandelen, en dit product zal eind 2013 in een fase I klinische studie worden onderzocht. Daarnaast bestudeert to-BBB in samenwerking met meerdere academische en farmaceutische partners de toepassing van de G-Technology op een scala van medicijnen die niet voldoende effectief in de hersenen kunnen komen.
to-BBB heeft haar hoofdkantoor in Nederland op het Leiden Bio Science Park en heeft een dochteronderneming genaamd to-BBB Taiwan Ltd. in Taipei, Taiwan. Investeerders in to-BBB zijn o.a. Aescap Venture, Antea Participaties, Jonghoud International en de Industrial Bank of Taiwan Management Corporation (IBTM).
Bron: to-BBB