Ziekenhuisgeneeskunde officieel erkend

Array

Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) heeft onlangs besloten om de ziekenhuisgeneeskunde per 1 juli 2014 te erkennen als deelgebied van de geneeskunde. Daarmee is ook de functie ‘ziekenhuisarts’ nu officieel erkend binnen de Nederlandse ziekenhuizen.

Het CGS nam dit besluit op 11 september 2013. De erkenning is goed nieuws voor de 18 artsen die momenteel de opleiding tot ziekenhuisarts volgen, voor hun opleiders in de vier deelnemende ziekenhuizen maar vooral voor de patiënten. De ziekenhuisarts is namelijk de generalist in het ziekenhuis. Hij of zij borgt de kwaliteit, continuïteit en veiligheid van algemeen medische zorg. ziekenhuis-bron-PWC-200x175Door de profielerkenning is de ziekenhuisgeneeskunde nu officieel een deelgebied van de geneeskunde, net zoals bijvoorbeeld de spoedeisende geneeskunde of de tropengeneeskunde. De opleiding tot ziekenhuisarts duurt drie jaar. 

Wat is een ziekenhuisarts? 
De ziekenhuisarts is een gloednieuwe functie. De ziekenhuisarts slaat een brug tussen de vele – vaak zeer gespecialiseerde – disciplines die aan het bed van de patiënt staan. Al die verschillende specialisten richten zich op een specifiek onderdeel van de ziekte van de patiënt; de ziekenhuisarts weet juist veel van de algemene ziekteleer en kan zo een verbindende en coördinerende rol vervullen in het multidisciplinaire zorgproces. Hij of zij ziet de patiënten iedere dag en is daardoor voor de patiënt en familie een eerste aanspreekpunt.

In de opleiding tot ziekenhuisarts wordt veel aandacht besteed aan ouderenzorg en clinical governance. Clinical governance is in feite het managen van het zorgproces. Dat wordt steeds belangrijker nu de zorg complexer wordt en de middelen schaarser. Samen met de huisarts en specialist ouderengeneeskunde is de ziekenhuisarts ook verantwoordelijk voor een goede overdracht van en naar de thuissituatie.

Stichting Opleiding Ziekenhuisgeneeskunde  
De opleiding tot ziekenhuisarts is een initiatief van vier ziekenhuizen: het UMC Groningen, het VU Medisch Centrum, het Catharina Ziekenhuis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij richtten in 2010 daartoe de Stichting Opleiding Ziekenhuisgeneeskunde (SOZG) op. Onder auspiciën van de SOZG is de opleiding tot ziekenhuisarts ontwikkeld en worden inmiddels de eerste 18 ziekenhuisartsen opgeleid. De opleiding wordt mede bekostigd door het ministerie van VWS.

Jeroen Bosch Ziekenhuis 
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Recente artikelen