BuienRadar: met een app de zorg minder spannend maken

Array

Agressie bij mensen met een verstandelijke beperking wordt vaak ervaren als “komend uit het niets”. Cliënten worden ervaren als onvoorspelbaar in hun gedrag en zo door begeleiders als onbeïnvloedbaar bestempeld.  Voor begeleiders geeft dit dagelijks veel extra stress. Ook voor de cliënt is het een ongewenste situatie. Agressie kost veel energie, je wordt er letterlijk moe van waardoor je andere dingen niet meer kunt. Ook  worden uitingen van spanning en agressie door de omgeving vaak gezien als vast kenmerk van de cliënt. “Zo is hij nu eenmaal“ en kan de situatie ontstaan dat de cliënt zijn volledige identiteit lijkt te bestaan uit agressie.

De informatie over hoe een cliënt in zijn vel zit wordt nu aan de “buitenkant” van de cliënt afgelezen. Dat is niet altijd even makkelijk. Gedragsignalen zijn niet altijd hetzelfde en worden verschillend geïnterpreteerd. sickbuildingsyndromeOok zijn ze makkelijk te missen. Nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om lichamelijke kenmerken van spanningsopbouw -zoals hartslag en zweten- te meten in het dagelijks leven.

Real time
In het project BuienRadar –DAVID wordt deze technologie ingezet om deze real time terug te kunnen geven aan de cliënt en zijn begeleider. Hiermee kan voorspelbaarheid worden vergroot en creëer je  voor de cliënt en de begeleider ruimte om gedrag en/ of de omgeving aan te passen zodat escalatie beperkt kan worden.  Zelfvertrouwen door een gevoel van invloed op de situatie groeit voor beide partijen! Ook stelt het project zich ten doel om met de meetgegevens meer inzicht te krijgen in wat nu stressreacties en stressvolle situaties zijn voor individuele cliënten. Zo ontstaat als het ware een persoonlijk stressprofiel.

App
Na een pilotonderzoek is de stap gezet om te zoeken naar hoe deze informatie het beste teruggekoppeld kan worden in de praktijk. Al snel werd gedacht aan een app. Na eerst uitgebreid gebruikersonderzoek en testen op gebruikersvriendelijkheid wordt momenteel de BuienRadar-DAVID app ontworpen. De app geeft begeleiders de mogelijkheid om op elk gewenst moment een kijkje te nemen in de fysiologische staat van de cliënt én die van zichzelf! Volledig automatisch berekent de app of er sprake is van normale, gemiddeld hoge, hoge of zeer hoge lichamelijke opwinding. De app attendeert de begeleider en, indien nodig, zijn collega’s erop wanneer stijgingen of dalingen optreden.

Onverwachte uitdagingen
Op dit moment worden de resultaten uit het technische en het gebruikersonderzoek daadwerkelijk omgebouwd tot een BuienRadar-DAVID ‘app’. Tijdens het bouwproces wordt sterk rekening gehouden met de context waarin de app gebruikt gaat worden zoals de taakbelasting van de begeleider, houding van de begeleider ten aanzien van technologie en inhoudelijke visie op de-escalerend werken, de cultuur van een team in het bespreken van ervaren problemen en tot slot de brede context van de organisatie met vele stakeholders zoals de ICT-afdeling, personeelszaken en eindverantwoordelijke managers. Naast de min of meer verwachte inhoudelijke en technische uitdagingen zijn ook onverwachte strategische, politieke en visie uitdagingen opgekomen in dit bouwproces.

Benieuwd hoe de Buienrader-DAVID app er toch is gekomen, hoe deze helpt bij het vroegtijdig inspelen op spanningsopbouw en hoe de app eruit ziet? Marleen Laroy vertelt er uitgebreid over in haar sessie tijdens het Congres Online Hulp op 31 oktober a.s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen