Veel activiteiten rondom Week van de Toegankelijkheid en Dag van de Witte Stok

Bartiméus vindt het belangrijk om bewustwording te creëren in de maatschappij over wat het betekent om te leven met een visuele beperking. Daarom zijn de vestigingen van Bartiméus in heel Nederland actief tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7 t/m 12 oktober) en op of rond de Dag van de Witte Stok (15 oktober). In Nunspeet, Almelo, Amersfoort, Almere en Gouda vinden activiteiten plaats voor zowel blinden en slechtzienden als voor het algemene publiek.

Nunspeet – zaterdag 12 oktober
Bartiméus staat met een interactieve stand op de Informatiemarkt in het gemeentehuis van Nunspeet. De markt is georganiseerd door de plaatselijke werkgroep Toegankelijkheid in de ‘Week van de Toegankelijkheid’ met als thema: ‘Meer dan welkom’.

blindenstok2Burgemeester Hemmen zal om 10.30 uur de informatiemarkt ‘openen’ door met ervaringsbril en taststok een route te lopen, om aandacht te vragen voor de gidslijnen in het dorp.

De markt is te bezoeken van 10.30-15.00 uur en de toegang is gratis.

Almelo – dinsdag 15 oktober
Ervaar de wereld van slechtzienden

Bartiméus en de Oogvereniging Twente Oost-Gelderland houden van 11.00 tot 16.00 uur een evenement op de Koornmarkt in Almelo. Iedereen kan een kijkje nemen in de onderzoeksbus van Bartiméus die op de Koornmarkt staat en zijn of haar ogen laten testen. Verder is het mogelijk om zonder zicht een parcours te lopen en/of Showdown te spelen. De laatste is een snelle sport waarbij andere zintuigen zoals het gehoor een belangrijke rol spelen. Ook geven de medewerkers van Bartiméus informatie over de revalidatiemogelijkheden.

 

Amersfoort – dinsdag 15 oktober
Locoburgemeester op avontuur met taststok

Hoe doe je dat, oversteken als slechtziende of blinde in een drukke stad als Amersfoort? Hans Buijtelaar, locoburgemeester van Amersfoort, zal met een speciale geblindeerde bril de proef op de som nemen. De heer Buijtelaar zal, samen met een aantal ambtenaren en onder begeleiding van een mobiliteitstrainer van Bartiméus, met een taststok van het Stadhuis naar de Varkensmarkt lopen.

Komt dat (niet) zien

Iedereen is van harte welkom om deze dag in de Belevingstent te ervaren wat er gebeurt als het zicht gedeeltelijk wegvalt. Bezoekers die al eerder de tocht in de tent maakten noemden het een ervaring om nooit te vergeten! De tent is te bezoeken op dinsdag 15 oktober op de Varkensmarkt van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Bartiméus heeft ook een informatiestand waar bezoekers terecht kunnen met al hun vragen over slecht zien.

Almere – dinsdag 15 oktober

Loop zelf eens met een taststok!

Bartiméus organiseert samen met het Flevoziekenhuis een event in en voor het ziekenhuis. Het thema van dit jaar is klantvriendelijkheid en zich welkom voelen. Bezoekers zijn  van 10.00 tot 15.00 uur welkom aan de Hospitaalweg 1 in Almere.

Er staat vanaf 10.00 – 12.00 uur een stand van Bartiméus in de hal van het ziekenhuis, waar bezoekers terecht kunnen voor allerlei vragen op het gebied van zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Ook is er de mogelijkheid tot aanmelding.

Vanaf 13.00 – 15.00 uur is het mogelijk om onder deskundige begeleiding met taststok en ervaringsbril een parcours te lopen van het Flevoziekenhuis naar de locatie van Bartiméus aan de Spoordreef.

Gouda – donderdag 17 en vrijdag 18 oktober
Senioren ‘op reis’ met 7 creatieve verrassingen

 

Kunstpuntgouda, de Irishof en Bartiméus organiseren samen het project ‘Op reis met 7 creatieve verrassingen’. Donderdag 17 oktober laten 55+ers zich verrassen door docenten van Kunstpuntgouda met diverse workshops om hun creativiteit te ontdekken of weer aan te spreken.

De dag is bedoeld voor ouderen uit Gouda en omgeving. Bewoners van de Irishof en leden van Bartiméus kunnen zich opgeven maar ook senioren uit de wijk. Omdat in de Irishof ruim de helft van de bewoners een visuele beperking heeft zijn ook ouderen met een visuele beperking van harte welkom.

Er is keuze uit interessante workshops, zoals verhalen vertellen, schrijven, acteren, film en theater en schilderen. Of deelnemen aan het koor of schrijven voor de huiskrant. De workshops vinden 17 oktober plaats tussen 13.30 en 16.45 uur. Vrijdag 18 oktober wordt het resultaat van de workshops gepresenteerd tijdens een feestelijke avond.

Mee op reis? Deelname kost 5 euro. Aanmelden kan bij de Irishof aan de balie, per telefoon, 0182-596700 of per mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen