Kikkers produceren slijm mogelijk nieuw oplossing voor MRSA

Array

Kikkers produceren slijm vol kleine eiwitten die hen beschermen tegen allerlei gevaren, waaronder infecties. Dat is interessant voor de farmaceutische industrie. Promovenda Geisa Evaristo ‘melkt kikkertjes uit’ om hun slijm te analyseren. MSc Geisa Evaristo verzamelde in de Braziliaanse provincie Espirito Santo huidslijm van het boomkikkertje Phyllomedusa burmeisteri. Dit felgroene diertje houdt zich overdag en bij maneschijn namelijk schuil. De kikker produceert, zoals vrijwel alle amfibieën, honderden kleine eiwitten (zogenaamde peptiden) in zijn huidklieren.Samen met vier studenten van de TU Delft en Universiteit Leiden hebben ze een mogelijke doorbraak bereikt in de bestrijding van de ziekenhuisbacterie MRSA.

De studenten hebben ontdekt dat een eiwit op de huid van een kikker de ’killerbacterie’ uit kan schakelen. MRSA is wereldwijd een groot probleem. De huidige medicijnen hebben er nauwelijks grip op.
4Er is Evaristo veel gelegen aan het ontdekken van kandidaatmoleculen voor nieuwe medicijnen. “Als de wereld ervan doordrongen raakt dat kikkers stoffen bevatten die interessant zijn voor de farmaceutische industrie en voor de maatschappij in het algemeen, dan worden er misschien meer maatregelen genomen om de leefomgeving van de dieren te beschermen.”

Dit weekend wonnen de studenten met hun ontdekking een gouden medaille bij de prestigieuze Europese wetenschapswedstrijd iGEM in Lyon. Tot dusverre hebben de studenten vanwege de risico’s nog niet gewerkt met MRSA, maar met bacteriën die daarop lijken. Het duurt nog zeker tien jaar voordat het middel gebruikt kan worden

Bron: TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen