Eerste resultaten eTriage bij Lentis veelbelovend

Array

communicatie ehealthDe eerste resultaten van een pilot met eTriage bij Lentis zijn veelbelovend. Via eTriage kunnen nieuwe patiënten op hun computer online waar en wanneer het hen uitkomt een op maat gemaakte combinatie van vragenlijsten en psychologische tests invullen die informatie geeft over hun specifieke klachten. Specialisten beoordelen de informatie en gebruiken die om de patiënt snel naar de juiste plek voor behandeling te leiden. Daarbij geldt: zo licht als het kan en zo zwaar als nodig is Toepassing van eTriage leidt tot een betere combinatie tussen de zorgvrager en het aanbod. En leidt ook tot een objectieve toeleiding naar de juiste plek voor behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg.. Onderzoek uitgevoerd door Maastricht University bevestigt deze verbetering van zorgindicering door de inzet van eTriage, zij het met nog grotere verschilpercentages.

In datzelfde onderzoek geven huisartsen en POH-GGZ aan dat zij zeer tevreden zijn over de inzet van de eTriage en dat zij zich versterkt voelen in hun regiefunctie. Tevens geven zij aan het verwijsadvies na eTriage in vrijwel alle gevallen over te nemen. Cliënten geven over het algemeen aan geen bezwaar te hebben tegen het vooraf thuis vragenlijsten in te vullen, ze voelen zich begrepen, kunnen zich vinden in de resultaten en hebben het gevoel dat hun klachten voldoende worden uitgevraagd.

Behandelaren kunnen zich na afronding van de intakeprocedure binnen de eigen instelling in 85% van de gevallen vinden in het advies. Waar men anders oordeelt wordt als belangrijkste reden aangeven dat de klachten na eTriage zijn toegenomen. De meeste intakers vinden de informatie vooraf prettig, omdat ze gerichter vragen kunnen stellen en sneller de diepte in kunnen gaan.

Lentis ging in juni 2013 als eerste ggz-organisatie in Nederland zelfstandig aan de slag met ‘eTriage’. Door de intelligentie van de software worden alle relevante vragen gesteld, maar niet meer dan passend is. De komende maanden wil Lentis deze nieuwe vorm van eHealth tevens beschikbaar stellen als onafhankelijke dienst aan huisartsen en POH-ggz in de provincie Groningen. Lentis werkt bij de eTriage samen met TelePsy, die de afgelopen jaren software heeft ontwikkeld voor (e)diagnostiek en ROM.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen