BD lanceert het Closed System Transfer Device in Nederland

Array

BD lanceert het Closed System Transfer Device in Nederland om de veiligheid van gezondheidsmedewerkers te verbeteren en de blootstelling aan gevaarlijke geneesmiddelen te verminderen

BD PhaSeal™ System voorkomt de blootstelling van personen en de omgeving aan lekkage van risicovolle (dampen, aerosol of vloeistoffen)
BD Medical kondigt de lancering in Nederland aan van BD PhaSeal™ Closed System Transfer Device (CSTD). BD PhaSeal™ System is een luchtdicht en lekvrij CSTD dat microbiologische contaminatie uit de omgeving in het systeem en het ontsnappen van aerosolen en gassen uit het systeem mechanisch verhindert waardoor de blootstelling van individuen en de omgeving aan risicovolle stoffen (dampen, aerosol of vloeistoffen) beperkt wordt.BD PhaSealDoordat het BD PhaSeal™ System microbiologische contaminatie verhindert, biedt het grote voordelen ten opzichte van de huidige praktijk, zowel wat betreft de bereiding als toediening van risicovolle stoffen, en kan het aanzienlijke besparingen opleveren.

Gezondheidsmedewerkers – ook de verpleging en apothekers – die werken met gevaarlijke medicijnen kunnen blootgesteld worden aan acute of langdurige gezondheidsrisico’s. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan antineoplastische en andere risicovolle stoffen kan leiden tot kanker, vruchtbaarheidsproblemen, genetische afwijkingen en andere ernstige gezondheidsklachten.[i] Het voorkomen van lekken van risicovolle medicijnen tijdens de bereiding, de toediening en de afvalverwijdering is een belangrijke stap in de bescherming van alle gezondheidsmedewerkers die werken met deze substanties en die er mogelijk aan blootgesteld kunnen worden.

Alexander Alonso, Country Business Director Benelux, BD Medical – Medical Surgical Systems verklaart: “Met de lancering van het BD PhaSeal™ System in Nederland tonen we ons engagement om gezondheidsinstellingen te voorzien van de nodige technologieën die een veilige omgeving creëren voor gezondheidsmedewerkers. Verpleging, apothekers, oncologen en andere gezondheidsmedewerkers zijn echt betrokken bij hun werk en hun patiënten en wij willen er mee voor zorgen dat ze voldoende beschermd zijn tijdens het uitvoeren van hun dagelijkse taken. We beseffen dat gezondheidsorganisaties niet alleen een veiligere omgeving nodig hebben, maar dat ze ook op zoek zijn naar financiële verbeteringen. En precies daar wordt het duidelijk hoe wij hen kunnen helpen om dit alles te verwezenlijken vanuit een productief, economisch en ecologisch standpunt.”

Het BD PhaSeal™ System is het eerste en enige CSTD dat goedgekeurd werd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onder de nieuwe ONB-code die in januari 2013 gecreëerd werd. De FDA creëerde die nieuwe code, omdat ze van mening was dat een nieuwe code het beste zou zijn voor de volksgezondheid en omdat ze de beschikbare informatie wilde verbeteren voor gebruikers van apparaten met specifieke indicaties voor het gebruik met antineoplastische en andere gevaarlijke substanties. De goedkeuring van de ONB-code werd verkregen na uitgebreide klinische bewijsvoering, gevalideerd door een derde partij.

Het BD PhaSeal™ System vertoont geen enkele lekkage tijdens de bereiding of toediening.[ii] De FDA-goedkeuring is gebaseerd op drie criteria: geen lekkage van risicovolle stoffen in de vorm van vloeistoffen, aerosolen en gassen; geen overdracht van omgevingscontaminanten; en preventie van microbiële besmetting.

Het BD PhaSeal™ System is op dit moment het enige beschikbare CSTD dat voldoet aan de drie standaarden en dus kan het aanzienlijke voordelen opleveren ten opzichte van de huidige praktijk, zowel wat betreft de bereiding als de toediening van gevaarlijke substanties:

  • het verbetert de veiligheid van patiënten (een gegarandeerde steriliteit tijdens de bereiding) en van het personeel (volledig gesloten bereidingsproces)
  • cytostatica (en andere risicovolle medicijnen) kunnen tot zeven dagen lang gebruikt worden zonder beïnvloeding van de steriliteit van het medicijn. De chemische stabiliteit van het medicijn kan niet beïnvloed worden door het PhaSeal™ System en moet gerespecteerd worden.

 

Er zijn ook bepaalde financiële voordelen gekoppeld aan het BD PhaSeal™ System, zoals een daling van de verspilling van dure geneesmiddelen. Men kan immers het volledige flesje en de grootste verpakkingen op de markt gebruiken met een mogelijke prijsverlaging en een lagere kostprijs voor transfer devices tot gevolg.

Een door vakgenoten gecontroleerd onafhankelijk onderzoek rond Drug Vial Optimisation (DVO) heeft aangetoond dat het gebruik van flacons voor meerdere doseringen tot op het einde van hun fysische en chemische vervaldata een aanzienlijke besparing zou kunnen opleveren tussen € 300.000 en € 700.000 per jaar.[iii] Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer cytotoxische medicijnen bereid worden onder strikte voorwaarden de totale bereidingskosten, afhankelijk van het toegepaste scenario, verminderd kunnen worden met 7% tot 15%.[iv]


[i] Valanis BG, Vollmer WM, Labuhn KT et al. Acute symptoms associated with antineoplastic drug handling among nurses. Cancer Nurs. 1993; 16:288-95.

National Institute for Occupational Safety and Health, Preventing Occupational Exposures to Antineoplastic and Other Hazardous Drugs in Healthcare Settings, DHHS (NIOSH) Publication No 2004-165, 2004.

Wick C, Slawson MH, Jorgenson JA, Tyler LS. Using a closed-system protective device to reduce personnel exposure to antineoplastic agents, Am J Health Syst Pharm. 2003;60(22):2314-20.

[ii] Spivey S, Connor T. Determining sources of workplace contamination with antineoplastic drugs and comparing conventional IV preparation with a closed system, Hospital Pharmacy. 2003; 38(2): 135-139.

[iii] Vandenbroucke J, Robays H. Economic impact of the preparation scenario for cytotoxic drugs: an observational study. EJHP Practice (the Official Journal of the European Association of Hospital Pharmacists (EAHP)), Volume 14, 2008/5

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen