Stijging premie aanvullende verzekering door kritische consument

Terwijl de premies voor de basisverzekeringen in 2014 fors dalen, stijgen de premies voor de aanvullende verzekeringen. Dit komt vooral doordat consumenten steeds minder vaak voor een aanvullende verzekering kiezen. Bij Zilveren Kruis en Agis stijgen de aanvullende zorgpremies met respectievelijk 2 en 5 procent. Avéro Achmea geeft geen exact percentage, maar stelt wel dat de premies van de meeste aanvullende verzekeringen ‘licht zullen stijgen’.  geldDat de premies voor de aanvullende verzekeringen gelijk blijven of zelfs stijgen, komt vooral doordat minder mensen kiezen voor een  aanvullende verzekeringen. En degenen die dat wel doen, maken er relatief meer gebruik van, zegt een woordvoerder van verzekeraar Achmea. “De kosten voor de aanvullende verzekeringen nemen toe, terwijl deze kosten over minder mensen moeten worden verdeeld. Daardoor stijgt de premie”. Ook DSW zegt deze ontwikkeling te herkennen.

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat in 2013 ruim 85 procent van de verzekerden een aanvullende verzekering heeft. Dit was in 2009 nog bijna 91 procent. Mede door de crisis kijken mensen kritischer naar hun aanvullende verzekeringen. En dat is niet onterecht, want veel aanvullende verzekeringen zijn pakketten waarin veel verschillende soorten vergoedingen zitten. Als je bijvoorbeeld alleen gebruik maakt van de tandartscontroles of slechts enkele fysiotherapiebehandelingen ondergaat, loont het niet om een aanvullende verzekering van enkele tientjes per maand af te sluiten. Dat zien consumenten nu steeds meer in.”

Daarnaast zien we dat zorgverzekeraars steeds vaker aanvullende verzekeringen aanbieden, gericht op specifieke behandelingen, zoals een losse aanvullende verzekering uitsluitend voor fysiotherapie. “Verzekeraars komen hiermee aan de wens van de consument tegemoet om alleen dat te verzekeren wat ze echt nodig hebben”. “Hierdoor hebben verzekeraars wel minder mogelijkheden om ‘klappen op te vangen’. Als verzekerden onverwacht meer gebruik maken van fysiotherapie dan verwacht, kan een verzekeraar die ook andere zorg in het aanvullende pakket aanbiedt, dit opvangen met geld wat ze uitspaart bij de kosten voor bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen. Dat kan bij een verzekering die maar één soort zorg aanbiedt niet.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen