Advies PRAC over gecombineerde orale anticonceptiepillen

Array

De voordelen van het gebruik van gecombineerde orale anticonceptiva (OACs) wegen nog steeds op tegen de eventuele risico’s op een trombose of embolie, aldus het Pharmacovigilance Risk Assessement Committee (PRAC) van de het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Het is al langer bekend dat risico’s op trombose en longembolie tussen de verschillende pillen uiteenlopen. Het risico op deze bijwerkingen bij het gebruik van pillen die gestodeen, desogestrel of drosperinon bevatten (3e/4e generatie OACs), is hoger dan bij pillen die levonorgestel, norethisteron of norgestimaat bevatten (2e generatie OACs).
meiden-en-anticonceptieIn de richtlijn van het Nederlands Huisartsengenootschap en het Farmacotherapeutisch Kompas van het College voor Zorgverzekeringen wordt daarom de voorkeur gegeven aan een tweede generatiepil. De kans op het optreden van trombose of embolie is klein, maar het is belangrijk dat niet alleen artsen, maar ook vrouwen die de pil gebruiken dit risico kennen en eventuele symptomen van deze bijwerkingen tijdig herkennen. Bij het voorschrijven van een OAC dient vanzelfsprekend gevraagd te worden naar eventuele risicofactoren zoals roken, overgewicht en het voorkomen van trombose of embolie in de naaste familie. Lees hier het volledige bericht van de EMA.
Het Nederlands Bijwerkingen Centrum ontving tot 10 oktober op de 3e en 4e generatie pillen in totaal 589 meldingen, waaronder 203 meldingen van trombose en embolie waarbij het gebruik van deze OACs mogelijk een rol gespeeld heeft. Zestien maal werd vermeld dat de patiënte overleden is. Wat betreft de tweede generatie pillen zijn in totaal 914 meldingen ontvangen waarbij het 99 maal een trombose of embolie betrof. Hierbij werd zes maal aangegeven dat een patiënte overleden is. De tweede generatiepil wordt door een grotere groep vrouwen gebruikt.
Bron: Lareb
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen