Philips Healthcare verplaatst deel “kennis” medische beeldvorming van Best naar India

0
982

Philips healthcare zal een deel haar activiteiten op het gebied van röntgen diagnostiek verhuisen van Best naar India. De ontwikkeling en productie van mobiele medical imaging voor de cardiologie wordt naar India verplaatst. Hierdoor verdwijnen de komende drie jaar 88 fulltime banen waarvan 39 op het gebied van Research en Development. Philips Healthcare heeft het personeel donderdag geïnformeerd over de plannen. Volgens Philips is dit efficiënter omdat deze machines nu ook al deels in India worden gemaakt. De ontwikkeling van vaste röntgenapparatuur blijft wel in Best. Ook worden 20 medewerkers uit India naar Brabant overgeplaatst.

Een woordvoerder stelt echter dat deze verhuizing geen effect zal hebben op innovatie en stelt dat Philips de afgelopen periode met tal van innovaties kwam, waarvan er velen uit Best kwamen. “En dit zal zo blijven,” stelt hij en noemt enkele recente voorbeelden. “Het afgelopen jaar werd onder meer het AlluraClarity systeem voor diagnostiek en behandeling in neurologie, oncologie en cardiologie gelanceerd. Philips wist de hoeveelheid röntgen die artsen gebruiken met 83% te verminderen. Op het gebied van geavanceerde ICT-ondersteuning tijdens behandelingen werd recent EchoNavigator geïntroduceerd, waarmee het mogelijk is live beelden van 2D röntgenbeeldvorming met live 3D echobeelden te combineren om artsen te helpen bij bijvoorbeeld complexe hartinterventies. Beiden komen voort uit onze activiteiten in Best. Daarnaast werd afgelopen september een nieuw echografieplatform voor medische beeldvoming gelanceerd.”

 

hybride OK PhilipsOngeveer de helft van de 88 medewerkers zijn tijdelijke krachten. Hun contract wordt de komende drie afgebouwd. De 44 vaste Philips-medewerkers krijgen elders binnen Healthcare een baan. In hoeverre de innovatie binnen de afdeling Medical Imaging hier hinder van ondervindt is onduidelijk. Siemens is de afgelopen jaren qua innovatie verder uitgelopen op de concurrentie. Met name op het gebied van MRI is Siemens is het enige bedrijf wat momenteel een 9.4 Tesla kan leveren.  Philips is daarentegen de enige met een digitale MRI-scanner.

De Unie betreurt besluit van Philips
De Unie heeft met verbazing kennis genomen van het bericht dat Philips besloten heeft de activiteiten op het gebied van medische beeldvorming op Healthcare in Best over te plaatsen naar India.

Philips heeft gemeld dat dit niet zal leiden tot gedwongen ontslagen. Toch vindt Vakbond De Unie  dit een zeer betreurenswaardige beslissing. Volgens  Suat Koetloe, Bestuurder bij Philips namens Vakbond De Unie haalt het bedrijf hiermee een deel van de hoogwaardig kennis weg uit Best. “Dit kan een begin zijn van verdere afbouw van de hoogwaardige kennis die hard nodig is voor de verdere innovatie bij Healthcare. Er is blijkbaar niets meer heilig voor Philips op het gebied van het behoud van hoogwaardig kennis in Nederland, terwijl dit tot nu toe bij Philips zo hoog in de vaandel stond.”

Volgens Koetloe wekt Topman Frans van Houten hiermee de indruk dat bij Philips de winstmaximalisatie toch boven het behoud van kennis gaat. Daarnaast wordt ook een “worst” voorgehouden aan de toeleveranciers. Wanneer zij bereid zijn om ook vanuit India te leveren, dan hoeven zij niet te vrezen voor verlies van hun opdrachten. “Hiermee stelt Philips een zeer slecht voorbeeld voor andere bedrijven hier in de regio Brabant en het staat ook in schril contrast met een regio waar Brainpoort en Healthcare symbool moeten staan voor “slimste” regio van de wereld.”

Vorig artikelGewonden na steekpartij zorginstelling Pluryn
Volgend artikelAllerzielen erkend als immaterieel erfgoed
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.