Start Centrum Seksueel Geweld (CSG) Limburg

Array

seksueel-geweldLimburg heeft sinds kort een Centrum Seksueel Geweld (CSG). Dit centrum is een samenwerkingsverband van de beide GGD’en in Limburg, Politie, het Openbaar Ministerie en meerdere zorgpartners. De coo?rdinatie is in handen van de GGD Zuid Limburg. Het Centrum Seksueel Geweld Limburg biedt integrale (medische, psychische en forensische) zorg aan alle slachtoffers van recent seksueel geweld. Ongeacht geslacht en leeftijd.
Het is 24 uur per dag / 7 dagen per week bereikbaar voor slachtoffers en verwijzers via T 088 1191 888.

Slachtoffers
Veel mensen, ongeacht leeftijd en geslacht, worden slachtoffer van seksueel geweld. Volgens een landelijk rapport (Bakker et al., 2009) hebben 12% van de vrouwen en 3% van de mannen ooit een verkrachting meegemaakt en hebben 4 op de 10 vrouwen in hun leven ooit een keer te maken gehad met seksueel geweld. Onderzoek in 2012, onder jongeren in Limburg, laat zien dat 47% van de 21- tot 24-jarige vrouwen en 26% van de mannen in deze leeftijdscategorie ooit gedwongen is tot seksuele handelingen. Van de 21- tot 24-jarige vrouwen heeft 1 op de 5 een verkrachting meegemaakt.

Schaamte en schuldgevoelens
Slachtoffers zoeken door schaamte en schuldgevoelens vaak geen of veel te laat hulp. Het hulpaanbod voor slachtoffers van recent seksueel geweld is bovendien versnipperd en slachtoffers weten daardoor vaak niet goed waar ze terecht kunnen (Hoing et al., 2003). De psychische, sociale en ook lichamelijke gevolgen van een verkrachting zijn groot, zeker als tijdige gerichte zorg uitblijft.

Laagdrempelig en multidisciplinair
Doel van het Centrum is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk na het geweld laagdrempelig goede, gerichte zorg te bieden. Hiermee hoopt men de lange termijn gevolgen van seksueel geweld te voorkomen.

Wat biedt het Centrum Seksueel Geweld Limburg?
Het centrum biedt gei?ntegreerde medische, psychosociale en forensische zorg aan slachtoffers van recent seksueel geweld. Het slachtoffer krijgt hierdoor met zo min mogelijk hulpverleners te maken, wat de zorg minder belastend maakt. De zorg bestaat onder andere uit:

  • ?  Preventie van besmetting met (seksueel) overdraagbare aandoeningen
  • ?  Preventie van een ongewenste zwangerschap
  • ?  Preventie en behandeling van andere lichamelijke gevolgen
  • ?  Preventie en vroege behandeling van een PTTS (posttraumatische stress stoornis) of anderepsychische gevolgen
  • ?  Preventie van sociaal-maatschappelijke gevolgen van seksueel geweld
  • ?  Forensische zorg (sporenonderzoek)Voor wie is het centrum bedoeld?
    Het centrum biedt zorg aan alle slachtoffers van recent seksueel geweld, met name verkrachting en aanranding, ongeacht leeftijd en geslacht. Ook slachtoffers die langer geleden te maken hebben gehad met seksueel geweld en nog geen hulp hebben, kunnen contact opnemen met het centrum. Afhankelijk van hun hulpvraag zal met hen naar gepaste zorg worden gezocht. Ook als het slachtoffer geen politie betrokkenheid wil, kan zij/hij terecht bij het CSG.
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen