Brains Unlimited geopend door Koning Willem-Alexander

29 oktober 2013 photography opening mri scanner brains unlimited/ universiteitFoto’s: Arjen Schmitz

Onder grote belangstelling heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander gisteren het Brains Unlimited scannergebouw van de Universiteit Maastricht officieel geopend. Met het aanbrengen van het laatste puzzelstuk van de breinpuzzel gaf de koning het symbolische startsein voor de gloednieuwe MRI-voorziening.

Brains Unlimited is het MRI-platform op de Maastricht Health Campus voor onderzoek naar het functioneren van het menselijk brein. Niet alleen de werking van gezonde hersenen wordt met fMRI in kaart gebracht, ook veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS worden onderzocht. Het Brains Unlimited scannerlab is onlangs voltooid met de levering van de 9.4 tesla scanner, waarvan er slechts vier in de hele wereld bestaan. De MRI-scanners zijn geleverd door Siemens Healthcare Nederland. Op dezelfde locatie bevindt zich ook de nieuwe huisvesting voor de Faculty of Psychology and Neuroscience en voor spin-off bedrijven (de nieuwbouw voor Biopartner Centre Maastricht).

 

 

Ook de open innovatiestructuur van Brains Unlimited is uniek. Via Scannexus BV kunnen ook gebruikers van buiten de eigen academische gemeenschap gebruik maken van de faciliteiten, de expertise en het netwerk van Brains Unlimited. En dat beperkt zich niet alleen tot hersenonderzoek: twee van de drie scanners zijn ook geschikt voor ‘full body scans’.

Op de website van de Universiteit Maastricht is binnenkort een videoreportage te vinden van de opening.